Un român, pe lista Interpol cu cei mai căutaţi suspecţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un român, pe lista Interpol cu cei mai căutaţi suspecţi

Monden 06 Iulie 2010 / 00:00 579 accesări

Amplă operaţiune. Ioan Clămparu, dat în urmărire internaţională de poliţia română, a fost inclus într-o listă Interpol cu cei mai căutaţi 26 de suspecţi şi este bănuit că ar avea legături cu cluburi şi hoteluri din Marea Britanie. Conform anunţului Interpol, însoţit de o fotografie a lui Clămparu, acesta este căutat de autorităţile române pentru constituirea unei reţele de trafic de persoane, care a obligat peste o sută de femei să se prostitueze în Spania. Poliţia crede că el are legături cu cluburi de noapte şi hoteluri din Marea Britanie şi Irlanda. Interpolul a dat publicităţii fotografiile a şase dintre cei 26 de suspecţi, căutaţi de autorităţi din diferite ţări şi bănuiţi că se ascund pe teritoriul Marii Britanii. Printre persoanele căutate prin Interpol în Marea Britanie se mai află un sud-african, căutat pentru fraudă, un irlandez, căutat pentru crimă, şi un polonez, de asemenea căutat pentru crimă. Publicarea fotografiilor acestora face parte dintr-o amplă operaţiune, desfăşurată sub denumirea Infra-Red.

Grup infracţional mafiot. Grupul condus de Ioan Clămparu, considerat a fi unul din cei mai periculoşi lideri mafioţi, a strâns, din activităţi de crimă organizată, sume totaliând milioane de dolari, bani folosiţi şi pentru a determina stoparea amplei anchete declanşate împotriva grupurilor de crimă organizată, se arăta în rechizitoriul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) - din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ioan Clămparu este acuzat de iniţiere şi constituire a unui grup criminal organizat în scopul comiterii unor infracţiuni grave, una dintre cele mai grave infracţiuni prevăzute de legislaţia română, şi de proxenetism.

Membri ai filierei conduse de Ioan Clămparu au fost prinşi şi arestaţi în România, Spania, Italia şi Cehia. Bărbatul este dat în urmărire internaţională, fiind plecat din România din martie 2003. Fostul procuror general al României Ilie Botoş îl indica pe Ioan Clămparu drept lider al unei reţele de crimă organizată pe relaţia Spania. Acesta susţinea că Ioan Clămparu are legătură cu gruparea condusă de fraţii Vasile şi Ion Balint (zişi Sile şi Nuţu Cămătaru) şi cu Silviu Dudiţă (zis Fluturică), arestaţi pentru mai multe infracţiuni cu violenţă. Tribunalul Sibiu a pronunţat, în 20 iunie 2008, o sentinţă de condamnare a opt inculpaţi, membri ai clanului condus de Ioan Clămparu, pentru comiterea în principal a unor infracţiuni de trafic de persoane, constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat având drept scop comiterea de infracţiuni grave, proxenetism, spălare de bani, la pedepse cu închisoarea cuprinse între 5 ani şi 9 ani şi 6 luni. Pedepsele au fost majorate, în recurs, la Curtea de Apel Alba Iulia, aceastea variind între 5 şi 13 ani.

Localizarea suspecţilor. Interpolul a mai lansat ieri şi un apel către utilizatorii de Internet, cărora le-a cerut ajutorul pentru localizarea a sute de persoane căutate în întreaga lume, în cadrul operaţiunii Infra-Red. Interpolul, cu sediul la Lyon, în estul Franţei, face apel la trimiterea de informaţii la adresa de e-mail fugitive@interpol.int. Organizaţia precizează, de asemenea, că este posibilă şi comunicarea anonimă, prin intermediul site-ului www.csiworld.org.. Lansată la 3 mai, operaţiunea vizează 450 de fugitivi din întreaga lume, căutaţi în 29 de ţări, găsiţi vinovaţi sau suspectaţi de comiterea unor infracţiuni grave, între care crime, acte de pedofilie, violuri sau trafic de droguri. De atunci, au fost localizate şi arestate peste o sută de persoane, între care un fost manechin columbian, Angie Sanclemente Valencia, căutată pentru trafic de stupefiante, sau Mouamba Munanga, din Republica Democrată Congo, căutat pentru spălare de bani.



12