Un satelit rusesc s-a prăbuşit ieri pe Pământ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pericole din cer

Un satelit rusesc s-a prăbuşit ieri pe Pământ

Monden 17 Februarie 2014 / 00:00 1768 accesări

Rămăşiţe ale satelitului rusesc Kosmos-1220 au căzut ieri pe Terra, undeva în Oceanul Pacific, acest impact fiind considerat anterior ca având potenţial periculos, deoarece căderea nu a fost una controlată de specialişti. Kosmos-1220 a fost lansat de Rusia în 1980 şi scos din funcţiune în acelaşi an. Oficialii ruşi avertizaseră anterior că acesta va reintra în atmosfera Pământului pe data de 16 februarie 2014 şi bucăţi din satelit vor supravieţui vitezei uriaşe la coborâre, constituind potenţiale pericole. Informaţia a fost confirmată de colonelul Aleksei Zolotukhin, pentru agenţia de presă Ria Novosti.

În 1978, un alt satelit din seria Kosmos s-a prăbuşit pe Terra, într-o zonă nelocuită a Canadei, fragmente radioactive din acesta împrăştiindu-se pe sol. O masivă operaţiune de curăţare a fost efectuată atunci. Ulterior, în 2009, un alt satelit Kosmos s-a lovit, la o viteză de 40.000 de kilometri pe oră, de un satelit de comunicaţii american, împrăştiindu-se în mii de fragmente în spaţiu. În noiembrie 2013, satelitul GOCE al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) s-a prăbuşit în Oceanul Atlantic, fără a provoca însă daune. Potrivit NASA, în octombrie 2013, existau în spaţiu peste 800 de deşeuri potenţial periculoase pentru Staţia Spaţială Internaţională.

ASTEROID URIAŞ Un asteroid cu o dimensiune impresionantă va trece pe lângă planeta noastră astăzi. El nu prezintă niciun pericol de impact pentru Terra. Asteroidul denumit 2000 EM26 are un diametru de aproximativ 270 de metri, având o mărime echivalentă cu cea a trei terenuri de fotbal, scrie Space.com. El se deplasează cu o viteză de 12,37 km/s. În punctul cel mai apropiat de Pământ, acest corp se află faţă de noi la o distanţă de peste opt ori mai mare decât cea dintre planeta noastră şi Lună. ”Descoperim în continuare asteroizi care pot deveni periculoşi, uneori cu câteva zile înainte de apropierea lor de Pământ”, spune Paul Cox, specialist în domeniu.

Apropierea acestui corp ceresc uriaş vine la doar un an distanţă de alte două evenimente similare. În data de 15 februarie 2013, astronomii urmăreau asteroidul 2012 DA14, dar deasupra oraşului rusesc Celiabinsk s-a dezintegrat un meteorit care a cauzat pagube mari şi a rănit peste 1.000 de oameni. Acel corp ceresc a avut un diametru de 20 de metri şi a explodat la 29 de kilometri deasupra solului.

Taguri articol


12