Un sfert din olimpicii la română, nedreptăţiţi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După contestaţii Faza judeţeană

Un sfert din olimpicii la română, nedreptăţiţi!

Social 28 Februarie 2013 / 00:00 1123 accesări

Faza judeţeană a Olimpiadei de Limbă, Comunicare şi Literatură Română organizată la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Constanţa a adus bucurie în rândul a opt elevi constănţeni care vor reprezenta oraşul nostru la faza naţională în următoarea etapă. Au fost însă şi nemulţumiţi... 112 elevi care au depus contestaţii pentru că au considerat că trebuia să obţină rezultate mai bune. De altfel, în privinţa afişării primelor rezultate s-au iscat controverse, acestea apărând oficial, la centrul de examinare, cu o întârziere de peste 25 de ore. Părinţii şi elevii au reclamat faptul că rezultatele nu au fost afişate la timp, conform regulamentului de organizare a competiţiilor şcolare, acesta fiind şi unul din motivele pentru care s-au înregistrat foarte multe contestaţii. După scandalul iscat, recorectarea lucrărilor s-a petrecut foarte repede, iar rezultatele finale s-au afişat chiar mai devreme decât spuneau iniţial reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ). Părinţii şi copiii au putut afla notele finale încă de marţi după-amiază, deşi iniţial se ştia că trebuie afişate miercuri seară.

MODIFICĂRI Din cele peste 100 de lucrări recorectate, doar 28 au avut punctajul modificat. Conform regulamentului de organizare şi desfăşurare a competiţiilor şcolare, tezele recorectate care obţin 10 puncte în plus, în urma reanalizării, pot fi luate în calcul pentru mărirea sau micşorarea notei. Inspectorul şcolar pentru disciplina limba şi literatura română din cadrul ISJ Constanţa, totodată şi purtător de cuvânt al instituţiei, prof. Cristina Ivan, a declarat că la 23 de lucrări punctajul a fost modificat în plus, iar la cinci lucrări s-a modificat în minus. „Cea mai mare modificare a fost 25,5 puncte şi a fost aplicată în favoarea elevului”, a declarat Ivan. Iniţial, el a obţinut 69,5 puncte, iar după recorectare a ajuns la 95 de puncte. Norocosul care a obţinut un punctaj atât de mare după soluţionarea contestaţiei este un elev în clasa a IX - a care învaţă la Liceul Teoretic „Ovidius”. În urma notei finale, el a obţinut locul trei. Şi modificările în minus au fost semnificative. Printre participanţii ghinionişti a fost un elev care obţinuse 96 de puncte, adică premiul trei, dar după contestaţie punctajul i s-a redus cu 14, ceea ce înseamnă că nu a mai obţinut nici măcar menţiune. Purtătorul de cuvânt al ISJ a spus că „diferenţele de punctaj sunt cauzate de cele două cerinţe subiective cuprinse în lucrare, care dovedesc capacitatea de argumentare a elevului când trebuie să elaboreze o compoziţie”.

OPT NOROCOŞI Faza naţională a competiţiei şcolare urmează să se desfăşoare la începutul lui aprilie. Vestea bună este că municipiul nostru va găzdui ultima etapă a Olimpiadei, în cazul elevilor de liceu. Pentru ciclul gimnazial, locul de desfăşurare a olimpiadei a fost ales oraşul Iaşi. Conform Regulamentului de organizare şi desfăşurare a Olimpiadei, la etapa naţională, de la fiecare clasă, va participa câte un singur elev din fiecare judeţ, primul în ierarhie la etapa judeţeană. Cei care au obţinut punctajele cele mai mari şi s-au calificat în faza naţională la olimpiadă sunt: Alexandra Stan, elevă în clasa a V-a, la Şcoala Gimnazială „George Enescu” Năvodari, Diana Corina Stoian, în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu” Constanţa, Ioana Nedelcu, în clasa a VII-a Liceul Teoretic „Ovidius”, Suher Abduraman, în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic “Emil Racoviţă” Techirghiol, Clara Gila, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Ovidius”, Ştefania Dumitru, în clasa a X-a la Liceul „Decebal”, Andra Răfoi, în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” (ea a obţinut cele mai multe puncte dintre toţi participanţii la olimpiadă: 119, din totalul de 120) şi Mădălina Sas, în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Ovidius”.



12