Un sindrom, la originea a 50% din accidentele șoferilor profesioniști

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
România le va interzice conducerea celor afectați de apnee

Un sindrom, la originea a 50% din accidentele șoferilor profesioniști

Sănătate 08 Aprilie 2016 / 19:33 881 accesări

Aproximativ 2% dintre femeile și 5% dintre bărbații de pe glob suferă de apnee în somn, o boală din cauza căreia încetăm să respirăm, în timp ce dormim, câteva secunde sau chiar și un minut. Îngrijorător e faptul că în tot acest timp se produce o scădere a cantităţii de oxigen, fapt ce poate provoca grave complicaţii sau chiar decesul. ”Căile aeriene rămân închise, iar ca o consecință apare lipsa de respirație pe care noi o numim apnee. Ea trebuie să fie mai lungă de 10 secunde. Când avem mai mult de 5 apnee pe ora de somn diagnosticăm sindromul de apnee în somn. Pacientul poate să facă o aritmie severă, să aibă un stop cardiac - sunt acele decese care se produc în timpul nopții, morțile subite”, spun medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Constanța. Tot sindromul de apnee în somn se face vinovat pentru o mulțime de accidente care au loc în Europa. Sunt studii care arată că între 30 și 50% din accidentele pe care șoferii profesioniști le fac se produc din cauza acestui sindrom, și asta deoarece există riscul să adoarmă la volan, mai spun specialiștii.

ȘOFERII ȘI PILOȚII DE NAVE VOR FI OBLIGAȚI SĂ SE TESTEZE Tocmai de aceea, un act normativ care va intra în curând în vigoare în România îi va obliga pe șoferi să se testeze, iar cei care vor fi găsiți cu apnee în somn ar putea fi obligați să renunțe la permisul de conducere dacă nu se tratează. Șoferii profesioniști din SUA se testează încă din 1991 pentru a descoperi această afecțiune. ”Orice șofer care are somnolență diurnă excesivă, fragmentare a somnului și sforăit ar trebui să se investigheze, înainte să înceapă să fie implementată această prevedere legislativă”, potrivit medicilor de la spitalul constănțean. Nu doar șoferii vor fi investigați de către medici, ci și cei care pilotează nave. Predispuși la sindromul de apnee în somn sunt cei care obișnuiesc să sforăie și sunt obezi, dar nu numai. ”Suspiciunea de apnee în somn e prima dată ridicată de partenerul de viață, care îl aude pe pacient cum doarme, dacă sforăie și dacă apar pauze în respirație. Dacă la acest lucru se asociază somnolența peste zi, oboseala, lipsa de concentrare - riscul de a avea acest sindrom este și mai mare. Doar pacienții care au sindrom de apnee în somn - formă severă și cei care au forme moderate sau ușoare, dar sunt simptomatici beneficiază de tratament”, a declarat dr. Elena Danteș.

TESTĂRI GRATUITE LA CONSTANȚA Deoarece această afecțiune nu e suficient cunoscută nici de pacienți, nici de medici, la nivelul întregii țări a fost demarată campania ”Caravana Somnului”. La Constanța va avea loc sâmbătă, 9 aprilie, o conferință ce are ca temă sindromul de apnee în somn. Evenimentul se va desfășura între orele 9.00 și 18.00, la Facultatea de Medicină a Universității ”Ovidius” din Constanța, din Campus. Totodată, timp de două zile, constănțenii au ocazia să depisteze în mod gratuit dacă suferă de apnee în somn. La Maritimo Shopping Center din Constanța îi așteaptă un stand montat special pentru ei până sâmbătă, 9 aprilie, la ora 20.00. ”Pacienților li se va face o evaluare printr-un chestionar, cu scopul stabilirii patologiei sindromului de apnee în somn, pentru a fi trimiși apoi pentru testare gratuită. În funcție de numărul de chestionare care sunt completate la standul din Maritimo vor fi apreciați cei care necesită această testare”, a spus managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, dr. Erdin Borgazi.



12