Un singur om a transformat statele europene în datornici vânduţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Stăpânul guvernelor

Un singur om a transformat statele europene în datornici vânduţi

Economie 11 Aprilie 2011 / 00:00 835 accesări

PUTEREA BANULUI. Pe scena economică a „oamenilor mari”, clientul păcălit de bancă nu mai este o simplă persoană, ci un stat. Cine conduce pe cine în această perioadă de criză? Banii, evident, iar acest lucru a devenit mult mai clar în ultimele zile, când analiştii economici au raportat un caz grav de „şantaj” la nivel de stat. Astfel, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, ar fi împins discret Portugalia spre Fondul Monetar Internaţional (FMI), printr-o „demonstraţie de forţă din spatele scenei”, spun economiştii. Din câte se pare, Trichet a transmis băncilor portugheze să-şi reducă expunerea faţă de datoriile Guvernului de la Lisabona, după cum a declarat şeful asociaţiei bancare din Portugalia, Antonio de Sousa. În consecinţă, presiunea BCE a determinat băncile să avertizeze că nu vor mai achiziţiona obligaţiuni de stat, dacă Portugalia nu cere un pachet de ajutor extern, ultimatum care a fost decisiv şi, în următoarele zile, premierul portughez Jose Socrates a declarat că statul va împrumuta bani de la FMI şi Uniunea Europeană.

BCE ARE ACTIVE DE 1.900 MILIARDE EURO. Desigur, preşedintele BCE a negat acuzaţiile, spunând că nu a umplut în mod eficient vidul de putere creat de reacţia lentă a guvernelor din Europa. „În ultimele luni, Trichet a devenit o figură importantă în încercarea de a rezolva ceea ce pare o criză fără soluţie. El a intrat în administrarea acestei crize de nevoie, deoarece nu este nimeni interesat, suficient de informat sau puternic pentru a face aşa ceva”, a declarat preşedintele companiei de consultanţă SCCO International, David Marsh, în apărarea oficialului BCE. Analiştii spun că cea mai mare problemă a UE, care au transformat FMI şi BCE în „singura alternativă a statelor europene” este lipsa unităţii fiscale, a unei trezorerii paneuropene, care să poată acţiona în caz de criză. De cealaltă parte, BCE are o forţă uriaşă, dispunând de active de peste 1.900 miliarde euro. „La nivel european, BCE este singurul jucător capabil de astfel de intervenţii. Poate acţiona extrem de rapid. În doar câteva ore, poate scoate un stat întreg din groapă”, comentează economistul-şef al Deutsche Bank, Gilles Moec, citat de Reuters.

NIMENI NU SCAPĂ. Episodul „Portugalia” nu este nici primul, nici ultimul. Anul trecut, manevrele de culise ale băncii au pus presiune pe Irlanda, pentru a accesa sprijin financiar extern, spun analiştii. Ba mai mult, Trichet a beneficiat şi de vulnerabilitatea liderilor celor patru mari economii ale zonei euro, respectiv Germania, Franţa, Italia şi Spania. Există însă şi riscuri. Mandatul lui Trichet expiră la finele lui octombrie, iar aşteptările vor fi ridicate pentru înlocuitorul său, mai ales că şeful BCE este numit, nu ales. „Este rău din punct de vedere al guvernanţei Europei, deoarece Trichet ar trebui să fie în slujba guvernelor, nu stăpânul acestora”, mai spune Marsh. Cum state multe mai puternice au ajuns la mâna FMI şi BCE, devine tot mai clar că ţările emergente din estul Europei nu au nicio şansă de a scăpa de sclavia impusă a acestor „cămătari” cu acte. În cazul României, incompetenţa autorităţilor a făcut mult mai simplă misiunea FMI, dar asta este altă poveste.

Taguri articol


12