Un social-democrat şi un independent, în al doilea tur al prezidenţialelor din Croaţia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un social-democrat şi un independent, în al doilea tur al prezidenţialelor din Croaţia

Externe 29 Decembrie 2009 / 00:00 262 accesări

Candidatul opoziţiei social-democrate, Ivo Josipovici şi primarul oraşului Zagreb, independentul Milan Bandici, se vor înfrunta în cadrul celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale croate, potrivit rezultatelor parţiale prezentate de Comisia Electorală. Josipovici a obţinut 32,44% din voturi, în timp ce Bandici a obţinut 14,84%, potrivit rezultatelor anunţate în urma numărării buletinelor din 99,45% din secţiile de vot. Candidatul Partidului Conservator, aflat la putere, Andrija Hebrang, s-a clasat al treilea, cu 12,01%. În primul tur s-au prezentat 12 candidaţi.

Ivo Josipovici, în vârstă de 52 de ani, membru al Partidului Social-Democrat (SPD), este un expert în drept penal internaţional, dar şi compozitor de muzică clasică. Descris de analişti drept un candidat cu o “biografie proprie”, achitat într-un caz de corupţie, criticii acestuia îi reproşează o lipsă de temperament şi de experienţă politică. El le-a cerut croaţilor să voteze în al doilea tur “pentru justiţie, pentru o Croaţie mai bună, pentru lumină şi nu pentru întuneric”. Milan Bandici, în vârstă de 54 de ani, este primarul Zagrebului din 2000. El a fost exclus din SPD după ce şi-a prezentat candidatura ca independent. Presa l-a acuzat că ar fi implicat în cazuri de corupţie, dar nu a avut de a face cu justiţia, pentru asemenea fapte. “Croaţia are nevoie de un preşedinte diferit, ferm, competent şi care să nu fie influenţat de vreun partid politic”, a declarat Bandici, în aclamaţiile simpatizanţilor.

În această republică parlamentară, preşedintele împarte puterea executivă cu Guvernul. Comandant suprem al forţelor armate, şeful statului are atribuţii în materie de politică externă şi în numirea şefilor serviciilor de informaţii. Misiunea învingătorului în cursa prezidenţială va fi să integreze ţara în UE, până în 2012, o ţară care se confruntă cu o gravă criză economică şi a cărei imagine este pătată de scandaluri de corupţie la nivel înalt. El va trebui să susţină Guvernul conservator în funcţie, care a început lupta anticorupţie sub supravegherea atentă a Bruxelles-ului, UE făcând din lupta împotriva acestui flagel unul dintre criteriile cheie pe care Croaţia va trebui să îl îndeplinească pentru a fi admisă.

Taguri articol


12