Un soldat irakian a ucis doi militari americani şi a rănit alţi nouă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un soldat irakian a ucis doi militari americani şi a rănit alţi nouă

Externe 09 Septembrie 2010 / 00:00 405 accesări

Doi militari americani au fost ucişi marţi, de un soldat irakian, în urma unei dispute legate de sport. Armata americană a precizat, într-un comunicat, că alţi nouă militari au fost răniţi în acest incident, produs, potrivit Ministerului irakian al Apărării, în urma unui diferend pe teme sportive, la baza aeriană Al-Sadiq, în apropiere de Tuz Khurmatu, la 175 de kilometri nord de Bagdad. Într-un comunicat, armata americană a precizat că 11 militari americani au fost ţinta tirurilor unei arme de calibru mic. Doi au fost ucişi şi nouă răniţi. Agresorul a fost ucis, iar soldaţii răniţi au fost evacuaţi către baza irakiano-americană Balad, situată la 70 de kilometri nord de Bagdad, arată comunicatul, fără a face precizări cu privire la gravitatea rănilor. Autorul focurilor de armă trase asupra militarilor americani aparţinea unei unităţi de elită a forţelor speciale ale armatei irakiene. Forţele americane şi irakiene au început ieri să facă percheziţii în cartierul din care este originar soldatul, pentru că suspectează că aici se ascund combatanţi ai Ansar al-Sunna, o mişcare islamistă sunnită. ”Este un act tragic şi laş şi sunt convins că este un incident izolat”, a declarat generalul Tony Cucolo, comandantul Diviziei Nord a armatei americane. Acestea sunt primele decese în rândul forţelor americane după ce aceasta şi-au încheiat, la 31 august, misiunea de luptă în Irak. Armata americană a început oficial, la 1 septembrie, operaţiunea New Dawn, care are ca scop formarea forţelor de securitate irakiene.

SUA vor fi probabil nevoite să menţină câteva mii de militari în Irak după 2011, pentru a controla tensiunile religioase şi a susţine armata irakiană, care nu a ajuns, încă, la maturitate. La 31 august, preşedintele Barack Obama a marcat oficial sfârşitul misiunii de luptă a trupelor americane în această ţară. Cei aproximativ 50.000 de soldaţi americani care sunt în continuare staţionaţi pe teritoriul irakian au ca principală sarcină susţinerea militarilor irakieni. Ultimul militar american ar urma să părăsească teritoriul Irakului la sfârşitul anului viitor. Dar, în privat, oficiali din cadrul Pentagonului admit că trupele ameriane trebuie să rămână acolo peste acest termen-limită. Forţele irakiene sunt, într-adevăr, foarte dependente de logistica pe care armata americană le-o pune la dispoziţie, dar şi de consilierea oferită. Totodată, există o puternică teamă privind reizbucnirea mai vechilor conflicte interreligioase. De asemenea, în pofida unei diminuări semnificative a violenţelor, faţă de vârful înregistrat în 2007, Irakul este, în continuare, teatrul unor atentate zilnice. În opinia lui Richard Haas, un diplomat în timpul mandatului fostului preşedinte, George W. Bush, este foarte probabil ca liderii irakieni să ceară ca zeci de mii de militari americani să rămână mai mult timp. În plus, membrii forţelor speciale ar putea să continue să-i susţină pe omologii lor irakieni, în cadrul efortului de urmărire a combatanţilor al-Qaida. În prezent, aceste proiecte se află doar în stadiul de reflecţie. Dar, înainte de orice discuţie, este necesar ca irakienii să creeze un Guvern, care nu a fost format încă de la data alegerilor parlamentare, în martie.

Fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, a apreciat marţi că invadarea Irakului în 2003 nu a meritat efortul, a împins ţara înapoi cu două decenii şi va trece mult timp înainte ca ţara să se stabilizeze.



12