Un specialist la 4.500 de copii bolnavi mintal!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Diagnostic grav în Sănătate:

Un specialist la 4.500 de copii bolnavi mintal!

Sănătate 16 Aprilie 2011 / 00:00 1145 accesări

Concluziile Conferinţei Naţionale „Escaladarea Muntelui IDA - Iniţiază, Dezvoltă, Angrenează: Bune practici în construirea serviciilor de sănătate mintală pentru copii şi adolescenţi” - organizată de Salvaţi Copiii România, au stabilit un diagnostic grav în Sănătate: un singur specialist trebuie să aibă în grijă nici mai mult, nici mai puţin de 4.500 de copii bolnavi mintal. Cei peste 200 de participanţi la acţiune, cadre didactice, psihologi clinicieni, logopezi, consilieri şi medici şcolari, asistenţi medicali, psihopedagogi, medici psihiatri, pediatri şi de familie, s-au arătat indignaţi de faptul că în Legea sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, niciun articol nu face referire specifică la copii, menţionându-se doar despre persoana/pacientul cu o tulburare de sănătate mintală. Specialiştii sunt nemulţumiţi că măsurile previzionate în Planul de acţiune pentru implementarea strategiei Ministerului Sănătăţii (MS) în domeniul sănătăţii mintale, pentru 2006-2010, au fost total ignorate.

DEŞI AR FI TREBUIT SĂ SE INVESTEASCĂ 500.000 DE EURO ÎN CAMPANII SPECIFICE ORGANIZATE DE AUTORITĂŢILE DIRECT IMPLICATE, SUB COORDONAREA SPECIALIŞTILOR MS, ACEST LUCRU NU S-A ÎNTÂMPLAT, CHIAR DACĂ SĂNĂTATEA MINTALĂ A FOST DECLARATĂ CA ŞI PRIORITATE NAŢIONALĂ.

Deocamdată, reprezentanţii organizaţiei “Salvaţi Copiii” România sunt cei care derulează, încă din mai 2009, proiectul intitulat „Îngrijire de calitate pentru copii - Servicii de excelenţă în sănătatea mintală”, în colaborare cu Salvaţi Copiii Norvegia, care acordă asistenţă tehnică. Astfel este promovată sănătatea mintală, se lucrează la îmbunătăţirea calităţii îngrijirii pentru copiii şi adolescenţii vulnerabili, prin încercarea de a dezvolta servicii psihologice şi sociale acordate în cadrul Centrului de Educaţie Emoţională şi Comportamentală pentru Copii. Nu în ultimul rând, se vrea şi dezvoltarea de programe de training pentru profesioniştii care oferă servicii psiho-sociale. Potrivit datelor statistice, numai anul trecut, 780 de copiii au fost integraţi serviciilor de terapie, 150 părinţi au beneficiat de asistenţă şi terapie personală şi alţi trei mii de copii au devenit beneficiari indirecţi, prin intermediul programelor dezvoltate de Salvaţi Copiii, în şcoli şi grădiniţe.

ADHD, O AFECŢIUNE FRECVENTĂ. Una dintre afecţiunile întâlnite în rândul copiilor este ADHD (deficit de atenţie şi hiperactivitate). Specialiştii spun că până la 7% (procent ce se regăseşte şi la Constanţa - n.r.) dintre elevi pot suferi de ADHD - o afecţiune biologică a creierului despre care se crede că este cauzată de un dezechilibru între părţi ale neurotransmiţătorilor creierului. „Afecţiunea este caracterizată prin hiperactivitate sau comportament impulsiv şi deficit de atenţie, probleme care nu pot fi explicate de nicio altă afecţiune psihică şi nu sunt în legătură cu abilităţile intelectuale ale copilului sau cu stadiul de dezvoltare”, a explicat şeful Centrului de Sănătate Mintală Copii, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Gina Goleşteanu. Anul trecut, zilnic, la Centrul de Sănătate Mintală erau diagnosticaţi câte cinci copii cu ADHD. Problema este că banii alocaţi pentru evaluările copiilor sunt insuficienţi, astfel că, dacă într-o clinică din străinătate sunt alocaţi până la 1.600 de dolari, în România, costul este de aproximativ 40.000 lei vechi. O altă problemă sesizată de specialiştii de la Constanţa face referire la lipsa spaţiului de lucru. Dr. Goleşteanu a declarat că încăperile unde, în prezent, se desfăşoară activitatea nu acoperă necesităţile. „Vin numeroşi copii cu diferite probleme, în multe dintre cazuri, din păcate, nu avem spaţiile necesare pentru terapiile care se impun în cazurile lor”, a precizat medicul.



12