Elita politică a R. Moldova e interesată ca în UE să se integreze statul moldovenesc independent şi unitar dar acest scenariu e respins de România, deoarece înfiinţarea unui stat federal sau confederal cu Transnistria va îngropa orice speranţă de unire cu Bucureştiul, scrie presa rusă. În viitorul apropiat, politicienii moldoveni vor trebui să aleagă strategia preferabilă pentru R. Moldova: să menţină cursul de integrare cu România sau să promoveze politici privind revenirea Transnistriei sub controlul Chişinăului, scrie cotidianul rus “Nezavisimaia Gazeta”. În prezent, R. Moldova sprijinită de UE şi SUA încearcă să găsească pârghii economice care ar putea extinde cooperarea cu Transnistria şi să influenţeze poziţia elitei sale politice şi starea de spirit a populaţiei, mai scrie publicaţia rusă. UE doreşte să menţină Chişinăul în sfera sa de influenţă şi să creeze condiţii suplimentare pentru activitatea companiilor europene pe piaţa R. Moldova, comentează “Nezavisimaia Gazeta”. În acelaşi timp, UE încearcă prin pârghii economice să influenţeze poziţiile reprezentanţilor marilor afaceri din Transnistria, mai scrie publicaţia rusă.
Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, l-a invitat, ieri, pe omologul său rus, Serghei Lavrov, să vizite R. Moldova iar acesta a acceptat invitaţia. Şeful diplomaţiei de la Chişinău s-a aflat ieri la Moscova, pe agenda discuţiilor cu omologul său rus aflându-se şi conflictul transnistrean. După întrevederea cu ministrul Iurie Leancă, şeful diplomaţiei de la Moscova a declarat că Rusia cere reluarea rapidă a negocierilor în formatul 5+2 privind conflictul transnistrean. La rândul său, ministrul moldovean şi-a exprimat susţinerea pentru reluarea discuţiilor oficiale privind conflictul transnistrean. Data pentru relansarea procesului de negocieri ar putea fi anunţată la consultările informale ce vor avea loc la începutul lunii aprilie, la Viena. Serghei Lavrov a adăugat că, înainte de toate, Chişinăul şi Tiraspolul trebuie să ajungă la un acord în acest sens. Programul vizitei ministrului Iurie Lencă la Moscova a inclus întrevederi şi cu alţi oficiali ruşi, precum şi o întâlnire cu un grup de politologi specializaţi în relaţiile internaţionale.
Vizita ministrului de Externe al R. Moldova la Moscova intervine în condiţiile în care soluţionarea conflictului transnistrean a devenit o prioritate pe agenda comunităţii internaţionale. Negocieri informale în formatul 5+2 au avut loc în februarie, la Viena, dar, în pofida optimisului arătat de unii dintre actorii implicaţi în dosarul transnistrean, rezultatele au fost modeste. Mai mult, MAE rus a arătat că negocierile privind problema transnistreană rămân blocate din cauza părţii moldovene. Următoarea rundă de consultări în formatul 5+2 va avea loc la Viena, în perioada 4-5 aprilie. Negocierile în format 5+2 presupun participarea în afara părţilor implicate în conflict a reprezentanţilor Rusiei, Ucrainei şi OSCE, care au statut de negociatori şi ai SUA şi UE, care sunt observatori. Negocierile formale sunt întrerupte din 2006 de către Rusia şi Tiraspol, întrucât, consideră analiştii, Moscova a preferat negocieri bilaterale prin care îşi putea exercita o influenţă mai mare.