Oamenii care desfăşoară activităţi fizice intense prezintă mai puţine probabilităţi de a se îmbolnăvi de cancer, comparativ cu cei care au un stil de viaţă mai sedentar, a anunţat, joi, un grup de cercetători coordonat de Ministerul Sănătăţii din Japonia.
Studiul, publicat în “American Journal of Epidemiology”, a fost realizat pe circa 80.000 de persoane, femei şi bărbaţi, cu vîrste cuprinse între 45 şi 74 de ani, din nouă regiuni ale Japoniei. În cadrul cercetării, persoanele implicate au fost împărţite în patru grupuri, conform cu rata metabolică personală de activitate, determinată de perioada de timp pe care respondenţii o petrec stînd, mergînd, dormind şi făcînd exerciţii. În rîndul bărbaţilor care practicau multe activităţi fizice din grupul analizat, riscul de a se îmbolnăvi de cancer a fost cu 13% mai scăzut comparativ cu grupul cel mai sedentar. În ceea ce priveşte femeile, riscul de îmbolnăvire de cancer este cu 16% mai scăzut în rîndul femeilor active, comparativ cu cel prezentat de femeile sedentare. “Au fost făcute multe cercetări în trecut, în Occident, despre relaţia dintre stil de viaţă şi dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, cercetarea noastră este prima de această mărime şi cu acest scop din Japonia”, a declarat doctorul Manami Inoue, şef de secţie la National Cancer Centre. “Cercetarea noastră a analizat totalitatea activităţilor fizice pe care o persoană le face de-a lungul unei zile, nu doar exerciţiile fizice pe care oamenii le fac la fitness sau în timpul liber”, a mai precizat Inoue.
Rezultatele studiului arată că este mai puţin probabil ca femeile japoneze să se îmbolnăvească de cancer dacă au un stil de viaţă activ şi fac exerciţii fizice în mod regulat. Totodată, studiul mai arată că există un risc mai mare în rîndul bărbaţilor să se îmbolnăvească de cancer la colon, ficat sau pancreas, în timp ce la femei, riscul de cancer la stomac este mai ridicat.