Un studiu saudit acuză Iranul că sprijină "un stat şiit" în Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un studiu saudit acuză Iranul că sprijină "un stat şiit" în Irak

Externe 19 Decembrie 2006 / 00:00 651 accesări

Un număr de 17 dintre cele 30 de persoane răpite duminică din sediul Semilunii Roşii din Bagdad au fost eliberate luni, a anunţat un purtător de cuvînt al organizaţiei umanitare. Ostaticii au fost puşi în libertate nevătămaţi, în locaţii diferite din Bagdad. Ca reacţie la acţiunea teroristă, Semiluna Roşie a suspendat toate activităţile din Bagdad.

Instabilitatea din Irak este motiv de mare îngrijorare mai ales pentru statele vecine. Arabia Saudită are şi cele mai mari interese în regiune aşa că a şi întocmit un raport de 40 de pagini în care susţine că cel mai mare rival al său în regiune, Iranul, a creat în mod eficient "un stat şiit în Irak, furnizînd sprijin logistic şi fonduri pentru programe sociale". Raportul arată că forţele militare iraniene furnizează arme şi antrenament miliţiilor şiite şi că regimul de la Teheran sprijină activ o serie de politicieni irakieni pro-iranieni. "Acolo unde americanii au eşuat, iranienii au intervenit", arată raportul, prezentat în luna martie Guvernului saudit, însă dat publicităţii abia duminică.

Raportul descrie organizaţia Badr, aripa armată a celui mai important partid din cadrul Guvernului irakian, SCIRI, drept "principala modalitate utilizată de Iran pentru a-şi realiza securitatea militară şi obiectivele secrete". Într-o serie de detalii cu privire la insurgenţa sunnită, liderii tribali irakieni au declarat că aceasta este condusă în principal de foşti comandanţi şi ofiţeri cu grad înalt din cadrul fostului Guvern irakian condus de Partidul Baas. Studiul recomandă Guvernului saudit să pregătească o strategie în eventualitatea izbucnirii unui război civil şi de a prezenta raportul Statelor Unite. Raportul a fost realizat de Saudi National Security Assessment Project, un grup ce vizează asigurarea securităţii şi realizarea evaluărilor secrete pentru Guvernul saudit. Raportul poartă semnătura lui Nawaf Obaid, care a scris un articol în cotidianul "The Washinton Post", ce sugera că regatul saudit ar sprijini sunniţii irakieni, în eventualitatea unei intensificări a violenţelor interconfesionale.

Niciunul dintre scenariile ce vizează Irakul nu este deloc încurajator pentru autorităţile americane presate de opinia publică de a retrage forţele din Irak. De altfel aceasta este şi cea mai grea moştenire pentru noul secretar american al Apărării, Robert Gates, învestit, luni, oficial în locul predecesorului său, Donald Rumsfeld. Pentagonul intenţionează să accelereze ritmul antrenamentului forţelor irakiene, prin triplarea efectivelor la circa 9.000 de militari, în timp ce va supraveghea manifestarea apartenenţei confesionale a membrilor acestor unităţi. Fiecare dintre cele nouă brigăzi de poliţie vor fi retrase de pe străzi în următoarele nouă luni, pentru exerciţii de antrenament care se vor desfăşura timp de o lună. Mai multe unităţi de poliţie au fost acuzate că s-au aliat cu miliţiile şiite şi au ca ţintă minoritatea sunnită. Intensificarea violenţelor interconfesionale din luna februarie a împins ţara spre un război civil. Echipele antrenează, în prezent, circa 3.000 de militari.

Grupul de Studiu pentru Irak i-a recomandat preşedintelui Bush să accelereze ritmul de antrenamenare a forţelor irakiene, pentru retragerea trupeleor americane pînă la începutul lui 2008. Liderul de la Casa Albă şi premierul irakian Nuri al-Maliki au ajuns la un acord în această privinţă în cadrul summit-ului din Iordania, de luna trecută. Premierul al-Maliki este încrezător că forţele irakiene vor fi capabile să-şi asume controlul asupra securităţii în iunie 2007. La rîndul său, liderul grupului democrat din Senatul american, Harry Reid, a declarat că va sprijini proiectul preşedintelui Bush privind suplimentarea trupelor americane din Irak pe termen scurt, dacă acest demers se înscrie într-un plan extins de retragere.

Documente privind utilizarea de arme "speciale"

Procesul intentat fostului dictator irakian, judecat pentru genocid împotriva populaţiei kurde de către Înaltul Tribunal Penal irakian, s-a redeschis, luni, la Bagdad prin prezentarea unor documente privind utilizarea unor arme "speciale". Procurorul a deschis ce-a dea 30-a şedinţă a acestui proces, transmis în direct de către televiziunea naţională, prezentînd documente emise de secretariatul preşedintelui Saddam Hussein, conform cărora acesta ar fi ordonat utilizarea de "muniţie specială".

Saddam Hussein şi şase colaboratori ai săi sînt inculpaţi pentru derularea campaniilor militare Anfal, care au provocat moartea a peste 180.000 de persoane în Kurdistan între 1987 şi 1988. Aceştia sînt acuzaţi, în special, de utilizarea armelor chimice, potrivit numeroşilor martori audiaţi în cadrul acestui proces. Acuzaţii au declarat, în apărarea lor, că aceste campanii reprezintă un exemplu clasic de luptă împotriva trupelor de gherilă în cadrul războiului dintre Irak şi Iran, desfăşurat între 1980 şi 1988.



12