Un teren supraevaluat le-a îmbogățit pe Bica și pe Udrea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dosarul retrocedărilor a ajuns la ICCJ

Un teren supraevaluat le-a îmbogățit pe Bica și pe Udrea

Eveniment 16 Decembrie 2014 / 00:00 1191 accesări

DOSARUL A AJUNS LA ICCJ Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a devenit ”vedetă” în ultimele luni. S-a plimbat pe la Paris cu prietena ei Elena Udrea și, după ce s-a întors în țară, a fost ridicată de polițiști și băgată la zdup. Dosarul ei este stufos și descrie o încrengătură complicată de persoane publice, oameni grei de afaceri sau politicieni care ar fi fost implicați în mafia retrocedărilor. Procurorii DNA au încheiat rechizitoriul şi au trimis-o în judecată pe fosta şefă a DIICOT. Ieri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a confirmat că dosarul DNA a ajuns la instanță. Totul i se trage Alinei Bica de pe vremea când făcea parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și a aprobat să i se plătească omului de afaceri Stelian Gheorghe, zis și ”Stelu”, suma de 377.282.300 de lei, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, deși, în realitate, acel teren valora mult mai puțin. Surse juridice spun că supraevaluarea a fost de peste 263 de milioane de lei, ceea ce a adus un avantaj patrimonial exagerat pentru ”Stelu” și apropiații lui.

FAMILIA COCOȘ... ”DESPĂGUBITĂ” Bineînțeles că tot pe surse s-a aflat că, înainte de a primi despăgubirile, ”Stelu” a cesionat în favoarea unor anumite persoane câteva procente din drepturile cuvenite. ”Scopul era ca aceștia să intermedieze, prin Dorin Cocoș, Alin Cocoș și Elena Udrea, legătura cu membrii comisiei de la ANRP”, spun sursele citate. Se pare că Bica ar fi primit, prin interpuși, o cotă-parte dintr-un teren în Snagov, aparţinând fostei soţii a lui Dorin Cocoş, iar acesta din urmă, fiul său şi Elena Udrea ar fi primit bani în urma implicării în despăgubirea lui ”Stelu”. Udrea neagă informațiile și amenință cu judecata. De asemenea, procurorii îl suspectează pe Mihail Udroiu, judecător, delegat pe funcția de consilier al Alinei Bica, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Se pare că în dosar apar și numele oamenilor de afaceri Ovidiu Tender, Ioan Niculae și al ministrului Liviu Dragnea. Se vehiculează informația că Ioan Niculae ar fi apelat la Dragnea pentru a interveni la Bica, pentru soluționarea favorabilă a unui dosar al său. Dragnea a declarat că presupusa sa implicare în dosar ”este o enormitate” și nu are cunoștință de așa ceva. În dosar apar și numele a doi parlamentari: udemeristul Marko Attila și liberalul Cătălin Teodorescu. Până acum, sunt zece inclupați în dosar.

DIICOT, ÎN „SILENZIO STAMPA“ Premierul Ponta afirmă că preşedintele Băsescu a semnat numirea Alinei Bica la conducerea DIICOT după ce refuzase alte propuneri şi arată că problemele legate de retrocedări au început cu primul mandat al preşedintelui în exerciţiu, dar abia acum pot fi aflate. El a recunoscut că nu are niciun fel de informație despre vreo implicare a lui Dragnea în dosarul Bica, dar a spus că, în eventualitatea în care pentru vreun ministru va fi începută urmărirea penală, acea persoană va trebui să se retragă din Guvern. Conducerea DIICOT arată, într-un comunicat, că se delimitează de acţiunile persoanelor ”din interiorul sau din exteriorul instituției” care afectează credibilitatea și celeritatea anchetelor.



12