Un tînăr afgan eliberat de la Guantanamo cere despăgubiri SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un tînăr afgan eliberat de la Guantanamo cere despăgubiri SUA

Externe 28 August 2009 / 00:00 348 accesări

Mohammad Jawad, unul dintre cei mai tineri deţinuţi de la Guantanamo, revenit luni în Afganistan, va intenta un proces împotriva SUA, încercînd să obţină despăgubiri pentru cei şapte ani în care a fost încarcerat fără să fie judecat, a anunţat, joi, la Kabul, avocatul său. Tînărul, încarcerat de la vîrsta de 12 ani, potrivit familiei sale, a ajuns luni la Kabul, într-un avion militar american, la o săptămînă după ce un judecător federal a decis ca el să fie pus în libertate pînă la data de 24 august. ”Următoarea etapă este acum să cerem guvernelor afgan şi american bani pentru a-l ajuta să se formeze şi să-l aducă la normalitate”, a declarat, în cursul unei conferinţe de presă, comandantul puşcaşilor marini americani, Eric Montalvo, desemnat avocat de către Departamentul Apărării. ”Dacă privaţi pe cineva de libertate timp de şapte ani, nimeni nu se va bucura de asta. Şi în plus, a nu-i da o despăgubire, un mijloc oarecare pentru a-l aduce la civilizaţie, este inacceptabil”, a adăugat Montalvo. ”Nu este nici o diferenţă între a fi închis la Guantanamo şi a fi eliberat în junglă fără asistenţă”, a adăugat el. Montalvo a susţinut că, atunci cînd a fost arestat, clientul său avea între 12 şi 15 ani. Pentagonul afirmă că acesta avea 16 sau 17 ani, în momentul capturării sale în Afganistan, el fiind acuzat că a lansat o grenadă asupra unui convoi american.

O procedură de obţinere de compensaţii va fi angajată în faţa tribunalelor federale americane, dar avocatul cere un ajutor imediat pentru cheltuielile cu hrana şi cazarea clientului său, motivînd prin situaţia sa actuală - lipsa unei educaţii, familie săracă, mamă văduvă. ”Nu va costa mulţi bani să-l ajute să-şi finanţeze viaţa în Afganistan. Cred că este o mică sumă de bani care ar face o enormă diferenţă în viaţa acestui tînăr”, a declarat Montalvo, fără a preciza suma. ”Procedura nu a fost încă lansată. Natura litigiului este ceva despre care noi trebuie să discutăm încă”, a spus el. După numeroase proceduri judiciare, un judecător militar a respins majoritatea elementelor acuzării prezentate de administraţia americană împotriva lui Jawad, pe motiv că ele constau din declaraţii obţinute în acea vreme de către autorităţile afgane, în urma supunerii la tortură. În 2008, un procuror al administraţiei în acest dosar, Darrel Vandeveld, şi-a prezentat demisia într-o manieră scandaloasă, spunînd că sistemul tribunalelor de excepţie era nedrept şi că dosarul lui Jawad era lipsit de dovezi.

Administraţia Obama este dispusă să examineze noi metode de interogare a suspecţilor de terorism, după ce experţi americani au apreciat că tehnicile prevăzute în manualul armatei sînt insuficiente. ”Manualul armatei este foarte restrictiv”, afirmă congresmanul republican Pete Hoekstra, membru al Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor. ”Pentru deţinuţii de mare valoare, manualul este o glumă. În teorie sună bine”, apreciază Hoekstra. Manualul armatei prevede 19 tehnici de interogare, actualizate în 2006. Administraţia Obama, care a creat o unitate specială pentru interogarea suspecţilor de terorism, a anunţat că este dispusă să examineze noi metode de interogare, în contextul în care procurorul general, Eric Holder, a iniţiat o anchetă în cazul abuzurilor comise în timpul fostei administraţii Bush. Criticii susţin că tehnicile prevăzute în manualul armatei sînt insuficiente în cazul teroriştilor experimentaţi. În opinia lui Hoekstra, informaţiile obţinute de la suspecţi în ultimii ani nu ar fi fost aflate niciodată dacă interogatorii s-ar fi limitat doar la manualul armatei. Congresmanul crede că interogatorii trebuie să aibă mai mult spaţiu de manevră.

Taguri articol


12