Un tribunal italian a validat, miercuri, o căsătorie între persoane de acelaşi sex încheiată în străinătate, o premieră în Italia, unde uniunile homosexuale nu sunt recunoscute oficial. Tribunalul din Grossetto, localitate din centrul ţării, a dispus ca ofiţerii Stării Civile din oraş să înregistreze căsătoria unui cuplu homosexual celebrată la New York, în 2012. Cei doi bărbaţi căsătoriţi, un arhitect de 68 de ani şi un jurnalist de 57 de ani, cărora li s-a refuzat iniţial înregistrarea căsătoriei, au făcut recurs.
Hotărârea judecătorească a fost salutată imediat şi a fost catalogată ca istorică de către organizaţii de apărare a drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT). ”Este un caz fără precedent în ţara noastră”, a declarat Sergio Lo Giudice, senator în cadrul Partidului Democrat, de centru-stânga, fost conducător al asociaţiei activiste LGBT Arcigay. În opinia lui Aurelio Mancuso, preşedintele Equality Italia, un grup de lobby pentru drepturi civile, ”cuplul a reuşit să obţină ceea ce municipalităţile şi tribunalele au refuzat dintotdeauna, recunoaşterea statutului de cuplu căsătorit”. ”Acest eveniment revoluţionar merită o reacţie politică pozitivă din partea premierului Matteo Renzi”, a apreciat Fabrizio Marrazzo, un purtător de cuvânt Gay Center.
Judecătorul Tribunalului din Grossetto, Claudio Boccini, a stabilit că registrele Stării Civile nu comportă o referire la noţiunea de gen, iar cuplul homosexual trebuie să fie înscris astfel în registre. ”Dreptul la căsătorie s-a îmbogăţit cu concepţii noi şi mai extensive, inclusiv al căsătoriei între două persoane de acelaşi sex”, a precizat judecătorul. Căsătoria între persoane de acelaşi sex este recunoscută în zece state UE, dar deocamdată nu în Italia.