Un vas de patrulare nord-coreean a pătruns în apele sud-coreene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un vas de patrulare nord-coreean a pătruns în apele sud-coreene

Externe 05 Iunie 2009 / 00:00 391 accesări

Tensiunea dintre cele două state coreene a ajuns ieri la cote paroxistice, după ce un vas nord-coreean de patrulare a pătruns în zona sud-coreeană a frontierei maritime vestice şi s-a întors după aproape o oră. Intruziunea a avut loc la ora locală 14.47, pe fondul climatului de tensiune existent în Marea Galbenă după ce Coreea de Nord a ameninţat săptămîna trecută siguranţa navelor sud-coreene care desfăşoară operaţiuni maritime în apropierea frontierei de nord. Forţele navale sud-coreene au lansat un semnal de avertisment, determinînd nava nord-coreeană să se întoarcă la ora locală 15.38, potrivit unui oficial al Statului Major General. Coreea de Nord insistă că linia de demarcare între cele două state, trasată de un comandant american la sfîrşitul războiului coreean dintre anii 1950-1953 încheiat printr-un acord, ar trebui mutată mai la sud. În anii 1999 şi 2002 în apropierea acestei linii de demarcare au avut loc dispute navale între cele două ţări, soldate cu victime.

În plus, Coreea de Sud şi-a trimis în reparaţie singurul vas echipat cu sistem Aegis pentru urmărirea traiectoriei rachetelor adverse, exact în momentul în care Coreea de Nord s-ar pregăti de lansarea unor noi rachete. Potrivit unor analişti, Coreea de Nord ar putea lansa o rachetă cu rază lungă de acţiune la 16 iunie, data summit-ului SUA - Coreea de Sud, prevăzut să aibă loc la Washington. Distrugătorul Marele Sejong, lansat în luna decembrie, a permis confirmarea lansării, la 5 aprilie, de către Coreea de Nord a unei navete, cu ajutorul unei rachete cu rază lungă de acţiune de tip Taepodong-2. Este dotat cu un sistem de concepţie americană Aegis capabil să urmărească înaintarea rachetelor adverse şi să uşureze interceptarea lor. Vasul de 7.600 de tone a fost trimis, la 23 mai, pe un şantier naval pentru lucrări de întreţinere de rutină şi nu din cauza unei defecţiuni a sistemului informatic al radarului, a precizat un purtător de cuvînt al Ministerului Apărării. Însă, presa sud-coreeană a vehiculat ideea unei probleme informatice la nivelul sistemului de radar. Coreea de Sud a comandat două alte nave echipate cu un sistem Aegis. Prima urmează să fie livrată în 2010, iar cea de-a doua este în construcţie.

Regimul de la Phenian stîrneşte mare îngrijorare şi în rîndul politicienilor americani. 16 republicani din Senatul american au cerut ca statul nord-coreean să fie reintrodus de către SUA pe lista ţărilor care susţin terorismul, de unde fusese retras în octombrie 2008 de administraţia Bush. În schimbul retragerii de pe listă, Coreea de Nord trebuia să-şi oprească în totalitate programul nuclear, să accepte revenirea instalaţiilor sub controlul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi să coopereze în desfiinţarea importantului său complex de la Yongbyon. În schimb, Coreea de Nord, care a efectuat săptămîna trecută un test nuclear şi un tir de şase rachete cu rază scurtă de acţiune, a început asamblarea unei rachete cu rază lungă de acţiune, potrivit presei sud-coreene.

În plină escaladare a tensiunii parvin însă şi informaţii insolite despre enigmaticul lider nord-coreean Kim Jong-il. Fostul bucătar al acestuia a declarat că îi place foarte mult să mănînce peşte viu, care încă mai dă din coadă atunci cînd este consumat. Kenji Fujimoto a dezvăluit că liderul comunist în vîrstă de 68 de ani adoră peştele crud, „clătit” cu vin franţuzesc şi coniac. „Îi place ca peştele să fie atît de crud încît să mişte din coadă atunci cînd este mîncat. Tăiam peştele astfel încît să nu ating niciun organ vital. Kim Jong-il era încîntat”, a povestit bucătarul. Acesta, în vîrstă de 56 de ani, trăieşte în prezent în Japonia, după ce a fugit din ţara natală şi va publica o carte intitulată „Am fost bucătarul lui Kim Jong-il”. Kenji Fujimoto mai dezvăluie în cartea sa că liderul nord-coreean organiza des „petreceri ale plăcerii”, în cadrul cărora ordona femeilor să danseze goale pe muzică americană.



12