Un veac de la naşterea filosofului Constantin Noica

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un veac de la naşterea filosofului Constantin Noica

Cultură 10 Iulie 2009 / 00:00 374 accesări

De la naşterea celui care este considerat cel mai profund şi mai influent filosof român din a doua jumătate a secolului al XX-lea, Constantin Noica, se împlineşte, mîine, un veac. Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“ marchează acest eveniment major pentru cultura românească prin organizarea unei expoziţii de carte, care va readuce în atenţia cititorilor personalitatea filosofului. „Constantin Noica ignoră chemarea concretului nu fiindcă şi-ar construi ipocrit din filosofie un spaţiu al refugiului, dimpotrivă, o evită, fiindcă evenimentul e ceva excedentar aflat dincolo de perimetrul originar al filosofului“, a precizat şeful serviciului Organizarea şi comunicarea colecţiilor din cadrul Bibliotecii Judeţene Constanţa, Gelu Culicea. „E necesar, cîteodată, să uiţi viaţa. Sînt anumite împrejurări cînd trebuie să te depăşeşti pe tine prin cultură. Să te înstrăinezi prin cultură. Să pui distanţe înăuntrul tău“, spunea Noica.

Constantin Noica s-a născut la data de 11 iulie 1909, în localitatea Vităneşti, judeţul Telorman şi a trecut în nemurire pe 4 decembrie 1987, la Sibiu. După susţinerea lucrării de licenţă în filosofie, la Universitatea din Bucureşti, în 1931, Noica a lucrat ca bibliotecar la Seminarul de istorie a filosofiei. De asemenea, acesta a participat la activitatea Asociaţiei Criterion (1932-1934) şi a frecventat, timp de un an, şi Facultatea de Matematici. În 1940, filosoful a susţinut doctoratul în filosofie la Universitatea Bucureşti, după un stagiu de pregătire în Franţa. „Conţinutul imediat al vieţii nu mă interesează, pur şi simplu pentru că nu e problematic. Arborele din faţa mea, durerea din mine, spuza cerului înstelat, toate acestea sînt indispensabile. Ceea ce aş vrea e să pot discuta ceva. Să mă pot îmbogăţi cu un interes nou“, mărturisea Constantin Noica.

Centenarul Constantin Noica a fost marcat, în luna iunie, şi la tîrgul „Bookfest“, prin lansarea volumelor „Despre Noica. Noica inedit“ şi „Constantin Noica în arhiva Securităţii“, apărute la Editura Humanitas.

Taguri articol


12