Peste 120 de poliţişti din Constanţa au participat, ieri, la o amplă acţiune desfăşurată pe raza judeţului nostru. Ofiţerii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) au descins în 19 locaţii, la persoane suspectate că ar deţine ilegal armament. Cu noaptea-n cap, ofiţerii AESP, împreună cu mascaţii Serviciului pentru Acţiuni Speciale (SAS), au năvălit în locuinţele suspecţilor. În paralel, poliţiştii din Bucureşti, dar şi din alte şase judeţe, au efectuat percheziţii, întreaga operaţiune fiind coordonată de Direcţia de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (DAESP) din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Celelalte judeţe vizate au fost Caraş-Severin, Gorj, Ilfov, Mehedinţi, Prahova şi Teleorman. Informaţiile oamenilor legii şi-au dovedit acurateţea, iar rezultatele nu au întârziat să apară. „În judeţul Constanţa au fost descoperite şi ridicate 14 arme, dintre care 13 neletale şi una de vânătoare. Au mai fost găsite şi arme albe, care puteau fi folosite la săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă. În aceste cazuri se continuă cercetările sub coordonarea procurorilor din judeţul Constanţa, urmând să se dispună măsurile legale. Pe parcurs se vor stabili cu exactitate atât provenienţa, cât şi traseul armelor”, a declarat cms. şef Bogdan Despescu, şeful interimar al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Din veritabilul arsenal descoperit de oamenii legii fac parte nouă pistoale cu gaz iritant lacrimogen şi patru puşti cu aer comprimat. De asemenea, poliţiştii au ridicat 165 bucăţi de cartuşe de diferite calibre. În urma acţiunii de amploare, 14 persoane au fost escortate la audieri şi sunt cercetate pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
CAPTURĂ DE AMPLOARE La finalul celor 26 de percheziţii din întreaga ţară, poliţiştii au confiscat 22 de arme - patru letale şi 18 neletale, cartuşe, instrumente de fabricare artizanală a muniţiei, carne de vânat şi, nu în ultimul rând, câini folosiţi pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj cinegetic. Anchetatorii spun că suspecţii au profitat de legea permisivă privind regimul armelor şi muniţiilor din Bulgaria, şi-au cumpărat arme din statul vecin şi le-au introdus apoi pe teritoriul României, fără să le declare la graniţă şi fără a fi depistaţi de poliţiştii de frontieră. „Multe dintre armele neletale provin din Bulgaria. Au fost cumpărate de cetăţeni români care s-au deplasat sub diverse motive în această ţară, regimul de vânzare pentru armele neletale în Bulgaria fiind liber pentru cetăţenii străini”, a declarat cms. şef Marius Murea, din cadrul DAESP. Astfel de acţiuni vor continua în judeţul Constanţa, dar şi în restul ţării.
În luna martie, în România, 124.614 de arme letale erau înregistrate la persoane fizice autorizate, 107.511 dintre acestea fiind destinate vânătorii.