Muzeul Madame Tussauds a cunoscut o deschidere agitată, sîmbătă, la Berlin, cînd un vizitator a decapitat statuia din ceară a lui Adolf Hitler, în timp ce fostul cancelar Helmut Kohl s-a arătat nemulţumit de “fratele său geamăn din ceară”. Purtătorul de cuvînt al muzeului, Uwe Kozelnik, a arătat că vizitatorul berlinez în vîrstă de 41 de ani care i-a smuls capul lui Hitler a reuşit acest lucru după ce a împins un agent de securitate şi un responsabil al muzeului, care voiau să-l împiedice să atingă statuia. Omul voia să protesteze faţă de expunerea statuii lui Hitler. Conform ediţiei online a revistei “Der Spiegel”, acesta ar fi strigat “un alt război niciodată”, înainte de a ataca statuia din ceară. El a fost eliberat sîmbătă după-amiază, însă a fost deschisă o anchetă pe numele său, pentru degradare de materiale şi răni corporale, întrucît directorul muzeului, în vîrstă de 32 de ani, a fost rănit uşor la picior. Potrivit cotidianului “Berliner Morgenpost”, autorul acestui incident ar fi un fost poliţist, astăzi aflat în şomaj, care ar fi demisionat din poliţie în urmă cu cîţiva ani, după ce şi-a dat seama, în momentul unei intervenţii pentru asigurarea ordinii la o manifestaţie de extremă stîngă, că nu se afla de partea bună a baricadei.
Statuia din ceară a lui Hitler, care a costat 200.000 de euro, a fost retrasă din expoziţie şi va trebui reparată, potrivit lui Kozelnik, care a vorbit de o mare agitaţie la faţa locului. Etalată în spatele unei mese, iniţial pentru a împiedica vizitatorii să se fotografieze alături de ea sau să o strice, statuia Fuhrer-ului din muzeul berlinez a suscitat un val de polemici în ţară. Atacul împotriva statuii a provocat comentarii sarcastice sau amuzate, sîmbătă. “E mai artistic să îl decapitezi pe Hitler decît să îl expui”, a declarat Frank Zimmermann, un ales local social-democrat. “În sfîrşit, un atentat împotriva lui Hitler care a şi reuşit”, a spus amuzat scriitorul şi jurnalistul independent Henryk Broder, figură a comunităţii evreieşti din Gwermania. Statuia Fuhrer-ului figura printre cele ale circa 70 de personaje-cheie ale istoriei germane şi universale, printre care fostul cancelar Helmut Kohl.
Simpaticul Helmuth Kohl, în vîrstă de 78 de ani, a agitat, la rîndul său, deschiderea muzeului, declarînd pentru “Bild” că nu şi-a dat niciodată acordul pentru expunerea sosiei sale din ceară. Helmut Kohl, care se află în convalescenţă de mai multe luni, după ce a suferit o cădere la sfîrşitul lunii februarie, a explicat că a avut contacte cu iniţiatorii muzeului, dar că ar fi condiţionat acordul său de unele lucruri. “Ceea ce au făcut nu e serios, nu e convenabil. Voi încredinţa afacerea avocatului meu”, a spus Kohl, artizanul reunificării Germaniei în 1990. Conform “Bild”, Helmut Kohl ar putea cere în justiţie retragerea statuii sau chiar plata unor despăgubiri. Responsabilul instituţiei berlineze, Susanne Keller, a respins aceste reproşuri. “Noi primim figurile din ceară de la Londra. Aceştia lucrează foarte bine. Plec de la principiul că domnul Kohl şi-a dat acordul. De aceea se află aici”, a reacţionat ea în paginile “Bild”. Muzeul Madame Tussauds din Berlin este al optulea cu acest nume care se deschide în lume şi al treilea din Europa.