Un weekend magic, în compania lui Enescu şi a dansului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un weekend magic, în compania lui Enescu şi a dansului

Cultură 19 Septembrie 2011 / 00:00 477 accesări

La Teatrul Naţional de Balet „Oleg Danosvki”, sfârşitul de săptămână a fost dedicat muzicii enesciene, anunţând un nou început pentru melomanii de la malul mării, dar şi pentru iubitorii baletului: deschiderea stagiunii 2011-2012. Primele două seri ale noii stagiuni au stat sub semnul geniului unuia dintre cei mai mari compozitori pe care România i-a dat scenei muzicale internaţionale, George Enescu. „În lumea muzicii, eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist şi profesor. Cel mai mult preţuiesc darul de a compune şi niciun muritor nu poate poseda o fericire mai mare”, spunea despre sine marele Enescu.

RAPSODII ŞI OVAŢII Dacă joi, primul eveniment muzical al toamnei a pus în valoare frumuseţea şi subtilitatea muzicii de cameră enesciane, vineri seară, în sala Teatrului „Oleg Danovski”, melomanii s-au delectat cu un concert simfonic special, cu un program complex, din care nu au lipsit Rapsodia nr. 2 în Re major, op. 11 şi Rapsodia nr. 1 în La major, op. 11. Sub bagheta maestrului Radu Ciorei, publicul s-a lăsat purtat, pe aripile muzicii, într-o lume de vis al cărei geniu tutelar a fost Enescu. Seara s-a deschis cu un Intermezzo pentru orchestra de coarde, op. 12 şi Suita nr. 1 pentru orchestra în Do major, op. 9, iar partea a doua a fost dedicată celor două rapsodii, care au stârnit ropotele de aplauze şi ovaţiile melomanilor.

FANTASTICUL UNIVERS ENESCIAN „A fost un program foarte dificil, deoarece muzica lui Enescu este dificilă din punct de vedere tehnic, dar mai ales ca ţesătură muzicală este foarte complexă. Am terminat cu cele două rapsodii care sunt cele mai cunoscute piese ale lui Enescu, deoarece, înaintând în opera lui Enescu, ajungând la simfonii şi alte lucrări mari până la „Oedip”, lucrurile sunt mai complicate pentru un public care nu este obişnuit cu muzica secolului al XX-lea. Am încercat să introducem în această lume fantastică un public mai puţin familiarizat cu opera lui Enescu”, a spus maestrul Radu Ciorei.

Sâmbătă, muza Eutherpe, care, timp de două zile, a fost în centrul atenţiei iubitorilor de artă, a cedat locul său, cu o reverenţă, Terpsichorei. Din programul galei de balet cu care artiştii Teatrului „Oleg Danosvki” le-au spus „Bun venit!” spectatorilor, cu prilejul deschiderii stagiunii 2011-2012, au făcut parte baletul „Chopiniana” şi selecţiuni din „Don Quijote”, de Ludwig Minkus. Soliştii serii au fost: Monica Cherecheş, Amalia Mândruţiu, Eliza Maxim, Adrian Mihaiu, Sergiu Dan, Rie Aoyagi, Kanoko Suzuki şi Mihai Pâslaru, alături de ansamblul de balet. Regia artistică a galei a fost semnată de Elisabeth Pândichi-Lux.



12