Una din trei firme, „puricată“ de Fisc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
E mai OK

Una din trei firme, „puricată“ de Fisc

Economie 24 Octombrie 2018 / 17:47 2069 accesări

Mihaela Mitroi (PwC): „Inspecțiile fiscale trebuie să reprezinte excepția, nu norma interacțiunilor dintre ANAF și contribuabili“

Mihaela Mitroi (PwC): „Inspecțiile fiscale trebuie să reprezinte excepția, nu norma interacțiunilor dintre ANAF și contribuabili“

Potrivit ANAF, inspecțiile fiscale s-au împuținat cu 20%, în 2017, față de anul anterior

Potrivit ANAF, inspecțiile fiscale s-au împuținat cu 20%, în 2017, față de anul anterior

Peste 34% dintre companiile participante la un sondaj al Pricewaterhouse Coopers (PwC) România au declarat că au fost călcate de inspecții fiscale în 2017. Și asta în contextul în care Fiscul a anunțat că, la nivelul întregii economii, activitatea de gen a scăzut cu 20%, în 2017, comparativ cu anul anterior. De asemenea, Antifrauda a lăsat-o mai moale cu 15%. Potrivit studiului PwC, cele mai multe controale nu s-au întins pe mai mult de 1 - 3 luni, iar sumele stabilite suplimentar de plată în majoritatea cazurilor (57%) au fost de până la 100.000 lei. Au existat însă și cazuri în care suma a fost și de zece milioane lei. „Inspecțiile fiscale țin, până la urmă, de relația firească dintre contribuabili și autoritățile fiscale, însă ele ar trebui derulate într-o manieră care să nu perturbe activitatea curentă a companiilor, permițându-le să se concentreze pe generarea de valoare adăugată, care să ducă la dezvoltare și crearea de locuri de muncă. Din acest punct de vedere, este de dorit ca inspecțiile fiscale să reprezinte mai degrabă excepția decât norma interacțiunilor dintre autorități și contribuabili și să se deruleze într-o o perioadă cât mai scurtă de timp, mai ales în domeniile cu grad mai ridicat de evaziune fiscală. De asemenea, trebuie remarcat că, pe plan extern, se încurajează tot mai mult inspecția derulată electronic, prin intermediul unor formulare standard“, spune oficialul PwC Mihaela Mitroi, citată de hotnews.ro. Cele mai importante aspecte vizate de controalele ANAF au fost declararea impozitului pe profit (46%) și modalitatea în care a fost înregistrată taxa pe valoarea adăugată (38%). Deși majoritatea participanților la sondaj (62%) a ales să nu conteste actele de impunere, dintre cei care au făcut-o, 12% au câștigat integral la nivel administrativ, în timp ce 45% dintre contestații au avut parțial câștig de cauză. Dintre contribuabilii care aveau soluționări nefavorabile sau favorabile parțial, 80% au ales sa meargă în instanță - iar majoritatea litigiilor (70%) sunt încă pe rol. Pentru litigiile finalizate (10%), instanțele au anulat actele de impunere în mare parte (80%) și au respins, în rest, acțiunile contribuabililor. Consultanții fiscali notează că pentru ANAF ar trebui să fie un semnal de alarmă faptul că instanțele dau în multe cazuri câștig de cauză contribuabililor, ceea ce arată că inspectorii au, de multe ori, o interpretare prea restrictivă a legislației fiscale.

Taguri articol


12