În România, una din trei persoane bolnave de diabet zaharat se confruntă cu neuropatie diabetică, potrivit președintelui Societății de Neuropatie Diabetică (NEURODIAB), conf. univ. dr. Ioan Vereșiu. ”Aproximativ două milioane de români din categoria de vârstă 20 - 79 de ani au diabet, conform rezultatelor studiului epidemiologic Predatorr, prezentate în anul 2014”, a precizat președintele Societății de Neuropatie Diabetică. Ioan Vereșiu a spus că, în cazurile de neuropatie diabetică, cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat, adoptarea unei diete echilibrate și bogate în legume, fructe, cereale integrale, pește și nuci permite menținerea nivelului glicemiei în limite normale. ”Persoanele cu neuropatie diabetică ar trebui să adopte și un program alimentar corespunzător, să mănânce la intervale regulate și să consume porții moderate, de aceeași consistență de fiecare dată, pentru că alimentația este foarte importantă și în controlul eficient al neuropatiei diabetice”, a menționat Vereșiu. Conform Societății de Neuropatie Diabetică, diabetul zaharat este cauza declanșatoare pentru numeroase complicații considerate la rândul lor factori de risc de dizabilitate și deces. Dezvoltarea acestor complicații pe termen lung este cauzată în cele mai multe cazuri de nivelul ridicat de glicemie și de aceea controlul periodic și adoptarea unei alimentații corespunzătoare sunt măsuri de bază privind prevenția și managementul diabetului zaharat. Atunci când nivelul glucozei este ridicat, crește riscul instalării neuropatiei diabetice, care deteriorează nervii, provocând pierderea senzitivității. Această complicație se manifestă în special la nivelul membrelor inferioare, prin senzații de furnicături, dureri și parestezie. Cea din urmă consecință este cu atât mai importantă cu cât face imposibil pentru bolnav să observe anumite răni care, trecute cu vederea, conduc la infecții și cresc riscul de amputație.