Una dintre cele mai ample manifestări de Ziua României, la Arcul de Triumf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
3.000 de militari și 300 de mijloace tehnice

Una dintre cele mai ample manifestări de Ziua României, la Arcul de Triumf

Administrație 01 Decembrie 2016 / 15:41 775 accesări

Sursa foto: digi24.ro

Sursa foto: digi24.ro

Sursa foto: digi24.ro

Sursa foto: digi24.ro

Sursa foto: digi24.ro

Sursa foto: digi24.ro

Sursa foto: digi24.ro

Sursa foto: digi24.ro

Ziua Națională a României a fost marcată cu fast la București, unde a fost organizată una dintre cele mai mari ceremonii militare din istoria țării noastre. Peste 3.000 de militari români și străini au defilat, joi dimineață, în zona Arcului de Triumf din Capitală. Startul manifestărilor a fost dat de șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă. Ulterior, președintele Kaus Iohannis a trecut în revistă Garda de Onoare și a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf. Printre oficialitățile prezente la paradă s-au numărat cei trei foști președinți ai României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, premierul Dacian Cioloș, dar și membri ai Guvernului și reprezentanți ai Corpului Diplomatic, cum ar fi ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite în România, Dean Thompson, și ambasadorul Franței, Francois Saint-Paul. Au lipsit, însă, din tribuna oficialităților liderul PSD, Liviu Dragnea, și președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care nu au fost invitați la manifestări de președintele Klaus Iohannis, din cauza problemelor juridice pe care le au (Dragnea este condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, iar Tăriceanu este cercetat penal). Totuși, atât Dragnea, cât și Tăriceanu au participat la eveniment din public. „Am venit să mă bucur de Ziua Națională, de ziua noastră a românilor și am venit cu drag și cu foarte multă bucurie la parada militară. Să nu uităm niciodată că suntem români și să ne iubim țara”, a declarat Dragnea, citat de Agerpres (www.agerpres.ro).

UNA DINTRE CELE MAI MARI PARADE MILITARE DIN ISTORIE

Cei 3.000 de militari și specialiști de la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații au participat la parada de 1 Decembrie, alături de peste 300 de mijloace tehnice, din care aproximativ 50 de aeronave, printre care și cele șase avioane F-16 achiziționate de Forțele Aeriene anul acesta. Parada a fost deschisă de militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”. Defilarea a continuat cu un detașament format din militari răniți în misiunile executate în afara granițelor, în teatrele de operații din Balcanii de Vest, Irak și Afganistan. De asemenea, la parada de la Arcul de Triumf au participat militari din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, parașutiști din Batalionul 495 Infanterie „Căpitan Ștefan Șoverth”, vânători de munte din Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, militari din Forțele pentru Operații Speciale, dar și din celelalte arme - geniști, Forțele Aeriene, Forțele Navale, Poliție Militară, precum și forțe ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Serviciului Român de Informații. Nu au lipsit nici studenții Academiei Tehnice Militare, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, ai Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, dar și studenți și medici rezidenți ai Institutului Medico-Militar. Au fost prezente, de asemenea, un detașament al Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” și unul al Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza. Un grup de defilare format din studenți ai Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” a trecut și el pe sub Arcul de Triumf. Defilarea terestră s-a încheiat cu două detașamente - unul cu drapele de epocă purtate de tineri militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, iar cel de-al doilea, al Asociației „Tradiția Militară”, cu uniformele și echipamentul Armatei Regale Române din anii 1915 - 1918: de Infanterie, de Grăniceri și de Vânători de Munte.

PARADĂ DE VEHICULE ȘI TEHNICĂ MILITARĂ

Defilarea tehnicii de luptă a fost deschisă de elicopterele IAR-330 Puma ale Armatei, apoi elicoptere MI-8 și MI-17 și Eurocopter-135 ale Ministerului Afacerilor Interne. Aparatele de zbor au fost urmate de C-27J Spartan și C-130 Hercules, aeronave de transport aparținând Forțelor Aeriene. Parada aeriană a continuat cu trecerea avioanelor de antrenament și atac la sol IAR-99 și, în varianta modernizată, IAR-99 Șoim și s-a încheiat cu evoluția a două formații de zbor cu avioane supersonice MIG-21 LanceR și a unei formații de avioane supersonice F-16 Fighting Falcon achiziționate anul acesta. La sol, au defilat vehicule militare precum transportoarele blindate Piranha și Zimbru, tancurile TR-85M1, autovechiculele pentru operații speciale URO VAMTAC, mașinile de luptă ale infanteriei MLI-84M Jderul, sistemele antiaeriene Gepard. Ministerul Afacerilor Interne a participat cu motociclete ale Poliției Rutiere, autospeciale de intervenție, dar și cu un autolaborator criminalistic și o unitate mobilă de intervenție în cazul dezastrelor. De asemenea, au putut fi văzute diverse vehicule ale Jandarmeriei, Poliției de Frontieră, ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ale Serviciului Român de Informații. În premieră, detașamente militare din Germania, Marea Britanie, Italia și Slovacia au participat la parada de Ziua Națională a României, alături de militari ai unor state care au mai defilat de 1 Decembrie și în anii trecuți.

Taguri articol


12