Una dintre problemele pe care le va avea Obama va fi propria securitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Una dintre problemele pe care le va avea Obama va fi propria securitate

Externe 07 Noiembrie 2008 / 00:00 563 accesări

Barack Obama a intrat în istorie ca primul preşedinte de culoare al SUA, dar tocmai culoarea pielii sale face din el o ţintă şi reprezintă o provocare de proporţii pentru cei care îi asigură securitatea. Barack Obama a primit protecţia Secret Service, care asigură securitatea preşedinţilor şi candidaţilor la preşedinţie, încă din mai 2007, cu 18 luni înainte de a fi ales preşedinte. Deşi este un subiect pe care puţini îl abordează direct, ca preşedinte de culoare, viaţa sa este deosebit de ameninţată. Miercuri, doi tineri neonazişti au fost inculpaţi în Tennessee, pentru ameninţări cu moartea la adresa lui, înainte de a fi ales. Potrivit unei copii a procesului-verbal, ei intenţionau să ucidă 102 negri, printre ei şi pe Barack Obama.

Familia lui Obama şi el însuşi, dar şi vicepreşedintele ales Joe Biden şi familia sa sînt păziţi, 24 de ore din 24, de echipe de elită formate din agenţi înarmaţi ai US Secret Service (USSS), o ramură a Departamentului pentru Securitate Internă. Dovadă a importanţei pe care au primit-o ameninţările la adresa lui Obama, podiumul de pe care şi-a susţinut, marţi seară, discursul de la Chicago era înconjurat de pereţi din plexiglas transparent, prin care nu pot trece gloanţele. “Schimbările de administraţie prezidenţială necesită un grad mare de planificare operaţională a misiunii noastre de protecţie”, a comentat Ed Donovan, purtătorul de cuvînt al Secret Service, refuzînd să dea mai multe detalii despre noul dispozitiv sau să spună dacă Obama va fi protejat mai intens decît alţi preşedinţi. “Evident că facem ajustări, dar în acest stadiu sîntem pregătiţi pentru orice eventualitate”, a spus el.

Culoarea pielii noului preşedinte nu este decît un subiect de îngrijorare în plus într-o ţară care numără 200 de milioane de arme de foc, responsabile de 30.000 de decese pe an şi în care patru preşedinţi au fost asasinaţi în exerciţiul funcţiunii, iar alţi cîţiva au fost vizaţi de tentative de asasinat. Din categoria celor care ar atenta la viaţa lui Barack Obama fac parte grupuscule adepte ale supremaţiei rasei albe, care ar putea profita de perioada de tranziţie dinainte ca Barack Obama să îşi preia funcţia în 20 ianuarie şi să beneficieze de un grad mai ridicat de protecţie. Fred Burton consideră că agenţii de informaţii s-au infiltrat în aceste grupuri, ai căror simpatizanţi au fost implicaţi în asasinarea lui Martin Luther King, Malcolm X sau militantului de culoare Medgar Evers, ucis în 1963, de un membru al Ku Klux Klan. Site-ul organizaţiei rasiste avertiza săptămîna aceasta împotriva desemnării lui Obama la preşedinţie. “Dacă va fi ales Obama, mulţi albi din ţara aceasta s-ar putea trezi”, scria un anume Thomas Robb.

Gadhafi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţa lui Obama

Liderul libian, Muammar Gadhafi, şi-a exprimat, joi, la Kiev, îngrijorarea în legătură cu siguranţa lui Barack Obama. “Acest lucru ar putea fi considerat începutul victoriei în America a persoanelor de culoare, care au fost sclavi, iar în prezent devin stăpîni”, a declarat Gadhafi într-o conferintţă de presă susţinută la Kiev, unde se află în vizită. El a adăugat că se teme pentru siguranţa lui Obama şi că acesta ar putea suferi de un complex de inferioritate faţă de albi. “Oamenii care l-au eliminat fizic pe preşedintele american Abraham Lincoln, pentru că i-a eliberat pe sclavi, cei care l-au asasinat pe pastorul baptist Martin Luther King şi pe preşedintele John F. Kennedy s-au aflat în SUA, iată de ce mă tem pentru siguranţa sa. Mă tem şi ca Obama să nu sufere de un complex de inferioritate şi să adopte comportamentul albilor pentru a deveni regele regilor”, a adăugat Gadhafi.

Criticat de occidentali începînd din anii \'80, Muammar Gadhafi a ieşit din izolare după ce a renunţat, în 2003, la programul său de arme de distrugere în masă. Ultimul obstacol în calea normalizării relaţiilor dintre Libia şi SUA a fost îndepărtat săptămîna trecută, cînd Tripoli a acordat 1,5 miliarde de dolari pentru despăgubirea victimelor mai multor atentate din anii \'80.

Un fost consilier al lui Bill Clinton va fi viitorul secretar general al Casei Albe

Un apropiat al lui Barack Obama, Rahm Emanuel, care a ocupat funcţia de consilier politic al fostului preşedinte Bill Clinton, intenţionează să accepte postul de viitor secretar general al Casei Albe. Postul de televiziune NBC News anunţase, citînd un important consilier al preşedintelui ales Barack Obama, care se exprimase sub acoperirea anonimatului, că Rahm Emanuel a acceptat postul de secretar general al Casei Albe. Acesta a fost reales, marţi, reprezentant al statului Illinois în Congres. Dacă această informaţie este confirmată oficial, va fi prima numire făcută de preşedintele ales Barack Obama în viitoarea sa administraţie. Postul de secretar general al Casei Albe este unul dintre cele mai importante din administraţia americană. Secretarul general este persoana care conduce echipa prezidenţială şi are rol de înalt consilier pe lîngă preşedinte. Actualul secretar general al Casei Albe este Joshua Bolten. Surse din Partidul Democrat au spus că postul i-a fost propus lui Emanuel miercuri, la cîteva ore după ce Obama a fost ales.

“Consilierii lui Obama acţionează, de aemenea, rapid pentru a completa echipele din domeniul economic şi al securităţii interne”, a spus o sursă. Stafful preşedintelui Barack Obama a prezentat, miercuri, echipa însărcinată cu pregătirea tranziţiei între administraţia Bush şi cea a noului preşedinte. Echipa pentru pregătirea tranziţiei era alcătuită de cîteva luni, rolul ei este de-acum oficializat. Echipa este co-prezidată de trei personalităţi, între care John Podesta, secretar general al Casei Albe din 1998 pînă în 2001, în timpul mandatului lui Bill Clinton, iar în prezent, preşedinte al unui think tank de stînga, Center for American Progress. Ceilalţi doi co-preşedinţi sînt Valerie Jarrett, consiliera lui Obama şi Pete Rouse, care este şeful de cabinet al senatorului de Illinois. Aceste trei persoane vor fi asistate de 12 consilieri, printre care se numără guvernatoarea de Arizona, Janet Napolitano, fostul secretar al Comerţului din timpul lui Clinton, William Daley, fostul secretar al Transporturilor şi Energiei, Federico Peña şi consiliera lui Obama pe probleme internaţionale, de asemenea fostă membră a administraţiei Clinton, Susan Rice.

Taguri articol


12