Una dintre reşedinţele lui Merkel este păzită de foşti agenţi STASI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Una dintre reşedinţele lui Merkel este păzită de foşti agenţi STASI

Externe 04 Iulie 2009 / 00:00 494 accesări

Doi poliţişti care păzesc reşedinţa secundară a cancelarului german, Angela Merkel, din apropiere de Berlin sînt foşti agenţi ai poliţiei secrete STASI. Poliţiştii fac parte în prezent din unitatea însărcinată cu protejarea permanentă a casei cancelarului din Uckermark, o zonă rurală de la nord de Berlin, potrivit postului de televiziune ARD. Unul dintre poliţişti aparţinea Diviziei a III-a a Securităţii de Stat (STASI) din Republica Democrată Germană (RDG), care se ocupa, printre altele, de interceptarea convorbirilor telefonice din Germania de Vest. În total, peste 100 de foşti membri din poliţia secretă s-au transferat la poliţia din landul Brandenburg, unde se află localitatea Uckermark, arată ARD. Merkel a crescut în RDG, stat care a dispărut odată cu reunificarea Germaniei, în 1990, la un an după prăbuşirea Zidului Berlinului. Aproximativ 175.000 de persoane au colaborat ocazional cu STASI, iar 91.000 erau angajaţi. Circa 180 de kilometri de dosare au fost păstrate după căderea Zidului Berlinului, adică patru milioane de fişe ale populaţiei RDG de 17 milioane de locuitori.

Între timp, prima biografie comică a cancelarului Angela Merkel, publicată cu trei luni înainte de alegerile generale din Germania, o prezintă drept un copil apolitic, care nu mergea pe bicicletă, pentru că nu ştia diferenţa dintre stînga şi dreapta, relatează ”The Independent”. O caricatură din cartea intitulată ”Tschörmänie - cum a devenit Angie cancelar” o prezintă stînd în picioare pe un podium, cu o coroană de aur pe cap, încrustată cu un ”A” gigantic şi sărbătorind încoronarea ei drept Miss Tschörmänie. Biografia este scrisă de un jurnalist, Miriam Hollstein, care a admis că s-a inspirat din biografia comică a preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy. Deşi nu este foarte satirică, conţine cîteva pasaje amuzante despre copilăria Angelei Merkel în fosta Germanie comunistă. ”Cum este posibil ca un copil care a fost dus de mama sa în zona comunistă să ajungă prima femeie cancelar a Germaniei?”, se întreabă autoarea. Tatăl Angelei Merkel, un pastor protestant, s-a mutat în RDG la mijlocul anilor \'50 şi este prezentat în biografie drept un tînăr cinstit care repetă: ”Noi, creştinii, nu trebuie să le lăsăm Estul comuniştilor”. Astfel, cititorul începe să înţeleagă valorile cu care a crescut cancelarul. La căderea Zidului Berlinului, Angela Merkel pierde cea mai mare parte a acţiunii, pentru că se află în saună, dar cîteva zile mai tîrziu se duce să mănînce stridii cu mama sa, la un hotel de lux din Berlinul de Vest. Preia conducerea Partidului Conservator după ce cancelarul Helmut Kohl este implicat într-un scandal privind fondurile formaţiunii. În cele din urmă, ea îşi păcăleşte toţi opozanţii interni şi rivalii externi.

Cea mai mare parte a biografiei se bazează pe fapte reale, iar criticii au lăudat-o nu atît pentru caracterul comic, cît pentru capacitatea de a explica politica. Însă, experţii se întreabă de ce liderul conservator în vîrstă de 54 de ani a reuşit să scape fără a fi satirizată atît de mult timp, spre deosebire de predecesorii săi, Gerhard Schröder şi Helmut Kohl. Mulţi cred că una dintre principalele cauze este faptul că este prima femeie cancelar şi, deci, s-a bucurat de un respect mai mare decît omologii săi bărbaţi. Un alt factor este felul ei modest de a fi şi lipsa oricărei aroganţe vizibile, ceea le îngreunează sarcina celor care vor să o satirizeze. Înainte de alegerile generale din septembrie, Angela Merkel rămîne unul dintre cei mai populari lideri din ţară.



12