Undă verde pentru războiul împotriva băncilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Procese colective, de la 1 octombrie

Undă verde pentru războiul împotriva băncilor

Eveniment 26 Septembrie 2013 / 00:00 1561 accesări

AGONIE ŞI EXTAZ În primă fază, bancherii au răsuflat uşuraţi. După atâtea luni de lobby şi presiuni, era şi cazul ca Guvernul să le facă jocul clauzelor abuzive şi să amâne încă o dată (pentru a treia oară) modificarea legislativă care le oferă românilor posibilitatea de a denunţa în instanţă abuzurile băncilor. Ba mai mult, însuşi Fondul Monetar Internaţional binecuvântase amânarea, aşa că decizia Guvernului n-a fost o surpriză. Ieri, până la orele 14.00 - 15.00, în birourile directorilor de bănci a fost petrecere. „Denunţarea clauzelor abuzive din contractele de credit se amână până în februarie 2014” - aşa a sunat primul anunţ de la Palatul Victoria. Apoi, dintr-o dată, s-a modificat schimbarea, iar Executivul a decis să nu mai amâne posibilitatea denunţării abuzurilor băncilor, prevederile legale în acest sens urmând să fie aplicate de la 1 octombrie. Informaţia a fost confirmată şi de premierul Victor Ponta: „Nu, nu mai amânăm deloc!”. Ce s-a întâmplat, de fapt, ieri? Potrivit unor surse guvernamentale, proiectul de OUG care amâna până în februarie procesele colective a fost discutat de Guvern, dar nu şi aprobat: „Discuţia a avut şi o importantă nuanţă politică”.

ISTORIC ZBUCIUMAT Reamintim că, la începutul anului, Guvernul a decis ca adoptarea articolului din Codul de Procedură Civilă (CPC) care oferă Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor posibilitatea de a denunţa în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, să fie amânată până la 1 iulie 2013. Amânarea a intervenit la solicitarea expresă a FMI, care a motivat că nu există un studiu de impact asupra sistemului bancar. Ulterior, în iunie, Banca Naţională a României a trimis Guvernului studiul în cauză, din care rezulta că băncile ar putea avea pierderi de aproape un miliard de euro dacă s-ar da undă verde proceselor colective. În acest context, modificarea CPC a fost amânată încă o dată, pentru 1 octombrie. La puţin timp, BNR a anunţat că, de fapt şi de drept, procesele colective n-ar afecta deloc stabilitatea financiară a sistemului, fapt care a contribuit, probabil, la decizia de ieri a autorităţilor.

O MIZĂ DE MILIOANE Ce se va întâmpla de la 1 octombrie? Potrivit analiştilor, prevederea nu vizează doar băncile, ci toate procesele între consumatori şi furnizori de servicii, pentru a nu fi discriminare. În consecinţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor ajunge mii de procese între populaţie şi furnizori de electricitate, telefonie sau apă şi canalizare. Guvernul are însă şi un plan B şi a dispus înfiinţarea urgentă a unui tribunal comercial, care să se ocupe strict cu procesele colective. Pentru cine nu a înţeles încă, trebuie să subliniem că miza proceselor colective rezidă în faptul că băncile vor fi obligate să modifice în TOATE contractele de creditare clauzele pe care o instanţă le va considera abuzive.

Taguri articol


12