Unde ne adăpostim în caz de război

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Refugiile din subsol

Unde ne adăpostim în caz de război

Administrație 13 Octombrie 2016 / 06:50 6979 accesări

În Constanța există 72 de adăposturi în caz de război

În Constanța există 72 de adăposturi în caz de război

Cele mai multe refugii se află la subsolurile blocurilor

Cele mai multe refugii se află la subsolurile blocurilor

Declanșarea unor atacuri armate pare un scenariu de domeniul SF pentru unii dintre noi. Cu toate acestea, dacă izbucnește un război, ar trebui să fim pregătiți. Un adăpost sigur și dotat poate face diferența, în asemenea situații, între viață și moarte. Puțini știu, însă, că asemenea buncăre ce reprezintă adevărate refugii în situații de criză se află chiar în subsolurile blocurilor în care locuiesc.

Ipoteza izbucnirii unui război pare încă un scenariu de domeniul fantasticului pentru unii dintre noi, însă nu e deloc un subiect de glumit. Nu știi niciodată când ne putem confrunta cu un atac aerian, chimic, nuclear și așa mai departe. În acest caz, este vital să avem unde să ne adăpostim. Buncărele antiatomice ar putea reprezenta salvarea în asemenea situații, dar puțini știu că acestea există.

AMENAJAREA BUNCĂRELOR DE PROTECȚIE CIVILĂ, OBLIGAȚIE PRIN LEGE

Potrivit Legii nr. 481/2004 privind protecția civilă, autoritățile locale, instituțiile publice, operatorii economici și proprietarii de imobile au obligația să realizeze asemenea adăposturi, în care oamenii se pot refugia în cazul unor atacuri. De asemenea, Hotărârea de Guvern nr. 560/2005 prevede că amenajarea unor asemenea adăposturi este obligatorie în clădirile a căror suprafață construită, la sol, este mai mare de 150 metri pătrați și care sunt prevăzute cu subsol. Clădirile care necesită realizarea acestor adăposturi sunt blocurile de locuințe cu mai mult de patru etaje, dar și imobilele în care se desfășoară activităţi administrative, activităţi financiar-bancare, afaceri şi comerţ, învăţământ, ştiinţă, cultură şi artă, protecția sănătății și asistență socială, activităţi industriale şi de producţie, activităţi turistice, construcţii speciale pentru transporturi și telecomunicaţii.

CÂTE ADĂPOSTURI ARE CONSTANȚA

La nivelul municipiului Constanța, există 72 de asemenea adăposturi, amplasate în tot orașul, la subsolurile blocurilor și ale clădirilor de birouri. „Toate aceste buncăre sunt extrem de sigure și bine dotate pentru a le asigura strictul necesar celor care le utilizează ca refugiu. În general, multe sunt la subsolurile blocurilor, dar se află și în alte tipuri de clădiri. Atâta timp cât legea îi obligă pe constructori să asigure asemenea refugii, ei trebuie să respecte această regulă. Așa că există destule buncăre și la subsolurile clădirilor de birouri”, a declarat șeful Inspectoratului de Protecție Civilă, din cadrul Primăriei Constanța, Ștefan Taran. Potrivit Legii nr. 481/2004, pe timp de pace, aceste buncăre pot fi folosite și în alte scopuri. Așa se face că refugiile de la subsolurile unor blocuri sunt utilizate de locatari pentru depozitarea diverselor lucruri. Însă cei care aleg să folosească buncărele în acest fel sunt obligați să le elibereze în maximum 24 de ore, în momentul în care intervin situații de urgență.

Citește și:

EXCLUSIV! Sună alarmele de dezastru în Constanța! Ce s-a întâmplat?



12