Unde se duc banii europeni pentru parcurile naţionale? Pe centre de vizitare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O nouă organizaţie pe banii românilor

Unde se duc banii europeni pentru parcurile naţionale? Pe centre de vizitare!

Social 22 Octombrie 2015 / 20:53 1483 accesări

Declaraţii cu iz de comunism tardiv vin dinspre ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, care s-a aflat joi la Greci, în județul Tulcea, unde a inaugurat Centrul de vizitare a Parcului Național Munții Măcinului. În ce priveşte inaugurarea Centrului, să zicem că ne bucurăm, dar cu o singură condiţie: dacă acesta NU urmează clişeul extins la nivel naţional al unei clădiri proaspăt construite pe bani europeni, complet degeaba, căci justificarea construcţiei nu stă în cele două poze de pe pereţi şi în cele trei pliante sau hărţi din care, dacă nu eşti cartograf, nu înţelegi nimic. Revenim.

În ce priveşte declaraţiile ministresei care a cheltuit foarte mulţi bani ca să mute o barză de pe un stâlp pe altul... avem câte ceva de comentat. Aşadar, aflată la Tulcea, aceasta a profitat de prezenţa presei ca să anunţe că urmează să promoveze un proiect de Hotărâre de Guvern pentru înființarea Agenției Naționale pentru Arii Protejate (ANAP). „Am cerut tuturor directorilor de parcuri naționale să aibă în vedere să realizeze proiecte care să țină cont de comunitățile cărora li se adresează. Nu trebuie să urmeze doar fișa postului și să protejeze doar biosfera parcului național, ci trebuie să realizeze proiecte pentru promovarea zonei, pentru informare, pentru conștientizare și promovarea tuturor românilor. Astfel, respectăm toate normele de protecție a mediului, iar România va demonstra că suntem un stat membru de elită, nu un stat codaș”, a declarat ministrul Gavrilescu. Ce să zicem, comunisme de genul ăsta am mai auzit, iar înfiinţarea unei noi agenţii înseamnă - cel puţin aşa ne-am obişnuit noi în România - noi slujbaşi care să-şi angajeze rudele, să fure din banii statului, să dea tunuri şi să-şi pună pe Facebook permisele de parcare de la Parlament. Aşa că nu are cum să ne bucure noul ANAP, în special pentru că ştim foarte bine cum stau lucrurile în acest domeniu. Să vă aducem aminte doar cazul, devenit celebru, când România a trimis la Comisia Europeană harta siturilor din Natura 2000, ce depăşea cu mult graniţele geografice ale ţării!!!

Mai nou, ne confruntăm cu o altă problemă, şi anume aceea a centrelor de promovare a parcurilor naturale ale României, proiecte în care pentru o baracă şi două poze pe pereţi s-au cheltuit foarte mulţi bani, în condiţiile în care traseele din munţii ţării sunt nemarcate sau foarte prost marcate, nu avem coşuri de gunoi sau ghizi cât de cât profesionişti, lăsăm să urce jeep-urile la Babele fix prin parcul naţional şi avem de gând să trântim şi ditai autostrada ca să ajungem, eventual, direct pe Vârful OMU!!! Acestea ar fi cu adevărat problemele, şi asta doar aşa, la prima vedere, şi nu înfiinţarea unei noi companii, care să ne mai scoată nişte bani din buzunare pentru plimbarea unor hârtii şi angajarea unor nepoţele, doamnă ministru!

Trecând peste toate aceste probleme reale, Centrul de vizitare a Parcului Național Munții Măcinului a fost realizat în cadrul proiectului „Conservarea speciilor și habitatelor caracteristice bioregiunii stepice din zona Munților Măcin”, finanțat prin POS Mediu, cu un buget de 1,8 milioane de euro.

Potrivit proiectului, Centrul inaugurat joi promovează atât minoritățile etnice din comunitățile situate în perimetrul parcului național, cât și biodiversitatea și folosirea resurselor regenerabile, clădirea fiind dotată cu tehnologii „prietenoase” cu mediul înconjurător. Cu cele peste 3.450 de specii de floră și faună, dar și cu suprafețe importante de vegetație stepică, Parcul Național Munții Măcinului, declarat Rezervație a Biosferei în anul 1998, este singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice stepei se întâlnesc alături de păduri submediteraneene și balcanice. Prezentând o importanță deosebită între formațiunile muntoase din România, fiind cei mai vechi munți dintre aceștia, zona adăpostește aproape 70% din tipurile de roci cunoscute, plante care cresc din piatră seacă, păsări-emblemă pentru alte state dunărene și specii neprotejate în vreun alt loc din lume.

Lăsând la o parte toată această polologhie, haideţi să mergem la Măcin şi să vedem cu adevărat ce înseamnă acest centru de 1,8 milioane de euro! Nu cumva este o baracă (sau, în unele cazuri, şi clădire nou-construită, total degeaba) cu două poze pe pereţi, trei hărţi şi, eventual, nişte suveniruri din ipsos, hidos pictate care, cică, promovează bla, bla... Dacă nu este aşa, suntem primii care ne cerem scuze. Dacă însă este...

Taguri articol


12