Unde sunt cele mai curate ape pentru scăldat din Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Unde sunt cele mai curate ape pentru scăldat din Europa

Externe 23 Mai 2017 / 15:44 680 accesări

Luxemburg, Cipru, Malta, Grecia și Austria oferă cele mai curate ape pentru scăldat din Europa, informează DPA, citând un raport publicat marți de Comisia Europeană și Agenția Europeană de Mediu (AEM). Concluziile sunt bazate pe teste ale calității apei efectuate în peste 21.000 de zone de plajă, râuri și lacuri din Europa în 2016, inclusiv în Elveția și Albania, state care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Austria, Cipru, Grecia, Luxemburg și Malta ocupă primele cinci poziții din acest top, înregistrând scoruri ''excelente'' pentru cel puțin 95% dintre zonele de scăldat, potrivit Comisiei Europene și AEM, cu sediul în Copenhaga.

În Cipru și Malta, unde turismul reprezintă cea mai importantă industrie, 99% dintre apele de scăldat au înregistrat cel mai bun nivel al calității. Acestea nu au fost întrecute decât de Luxemburg, care a înregistrat un rezultat de 100% pentru cele 11 zone cu ape de scăldat. Între timp, peste 85% dintre cele 30 de state cuprinse în analiză au atins un scor excelent pentru apele de scăldat - o creștere ușoară față de 2015.

România se află printre țările în care toate apele de scăldat incluse în raport au obținut un scor al calității cel puțin ''suficient'' în anul 2016, alături de Austria, Croația, Cipru, Estonia, Grecia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta și Slovenia, conform eureporter.co. Circa 1,5% dintre apele de scăldat - în total 316 - au fost evaluate ca având o calitate slabă, constituind un risc de îmbolnăvire, precum diaree, însă numărul acestora este în scădere față de 2015 (383). Cel mai mare număr de ape de scăldat cu o calitate ''slabă'' au fost în Italia (100 sau 1,8%), Franța (82 sau 2,4%) și Spania (39 sau 1,8%), menționează eureporter.co.

Mostrele au fost testate pentru două tipuri de bacterii - Escherichia coli, sau E coli, și enterococul intestinal. Poluarea din canalizare sau cea din reziduurile provenind de la fermele de animale au fost principalele surse de poluare care au influențat calitatea apei. Inundațiile și ploile torențiale pot augmenta influența factorilor poluanți transportați în râuri, lacuri și mări, se mai arată în raport, conform DPA.

Taguri articol


12