Oamenii de ştiinţă sunt pe cale să experimenteze „trecerea în altă dimensiuni”, nu în sensul propriu, ci în acela al faptului că Einstein a avut dreptate: un cosmolog american a postat pe Twitter un mesaj potrivit căruia ar fi fost detectate unde gravitaționale. Dacă informația se va confirma, aceasta ar fi una dintre cele mai importante descoperiri științifice ale epocii actuale. „Ultimele mele informații despre LIGO (Laser Interforce Gravitational-wave Observatory) au fost confirmate de surse independente. Rămâneți conectați! Este posibil să se fi descoperit unde gravitaționale!! Incitant”, a scris Lawrence Krauss de la Universitatea Arizona State, mesajul său fiind redistribuit de peste 1.900 de ori. În urmă cu câteva luni, el a făcut referit la câteva ipoteze conform cărora oameni de știință de la Laser Interforce Gravitational-wave Observatory (LIGO) din SUA - care încerca să verifice una din ultimele mari predicții ale lui Einstein - ar fi fost pe cale de a redacta un articol despre descoperirea acestor unde. Descoperirile științifice sunt anunțate de obicei într-o formă adecvată sau într-o revistă recunoscută, remarcă AFP, adăugând că Lawrence Krauss nu lucrează la proiectul LIGO.
Undele gravitaționale comprimă spațiul și produc o amprentă distinctă pe fondul cosmologic, slabă radiație luminoasă lăsată de Big Bang. Dacă aceste unde au fost efectiv detectate, s-ar confirma ultima piesă care lipsea din predicțiile lui Albert Einstein făcute cu un secol în urmă în teoria sa asupra relativității generale. Acest lucru ar deschide noi perspective asupra universului, arătând că asemenea unde există în locuri precum vecinătatea găurilor negre la începutul creației, acoperind un vid semnificativ în înțelegerea formării universului nostru.
În martie 2014, o echipă de cercetători care lucra cu telescopul BICEP2 (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization) la Polul Sud a anunțat că a detectat vibrații ale Big Bang, precizând ulterior că s-ar fi putut înșela, lucru demonstrat de un studiu european din ianuarie 2015.
Un purtător de cuvânt al proiectului LIGO a declarat în presa din Marea Britanie că deocamdată nu se poate face niciun anunț. "Instrumentele de la LIGO lucrează și astăzi și ne trebuie timp să analizăm datele, să interpretăm și să examinăm rezultatele, prin urmare nu avem deocamdată ce rezultate să împărtășim", a afirmat Gabriela Gonzales, profesor de fizică și astronomie la Universitatea Louisiana State.
Unii experți au arătat că aceste presupuse detectări ar putea fi doar simple simulări de antrenament, nu o descoperire reală. Amatorii de știință ar putea avea ceva timp de așteptat până să apară detalii oficiale, deoarece prima campanie de strângere de date a echipei de la LIGO a luat sfârșit în 12 ianuarie. "Credem că vom avea informații cu privire la rezultatele releveelor în următoarele luni", a adăugat Gabriela Gonzales în revista New Scientist.