UNESCO, în faţa celei mai mari crize din existenţa sa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizii istorice

UNESCO, în faţa celei mai mari crize din existenţa sa

Monden 02 Noiembrie 2011 / 00:00 275 accesări

OPOZIŢIE DURĂ Acceptarea statului palestinian cu drepturi depline în cadrul UNESCO stârneşte una dintre cele mai grave crize în cadrul unei agenţii a Naţiunilor Unite. Israelul a respins decizia Adunării Generale a UNESCO de a accepta Palestina ca stat membru al organizaţiei. ”Aceasta este o manevră palestiniană unilaterală, ce nu va aduce nicio schimbare pe teren, ci va îndepărta şi mai mult posibilitatea unui acord de pace. Decizia nu va transforma Autoritatea Palestiniană într-un stat, ci va îngreuna reluarea negocierilor”, consideră oficialii israelieni, care consideră că singura cale de a se face progrese în procesul diplomatic cu palestinienii este prin negocieri directe, fără condiţii. Israelul a mulţumit statelor care au demonstrat simţ de răspundere şi s-au opus deciziei de aderare la UNESCO. Israelul s-a declarat dezamăgit că UE, care acţionează pentru reluarea negocierilor directe şi se opune mişcării palestiniene, nu a reuşit să ajungă la o poziţie comună, pentru împiedicarea acestei decizii. În urma deciziei UNESCO, Israelul va analiza paşii care trebuie făcuţi în privinţa cooperării cu organizaţia.

Aşa cum a promis, SUA au suspendat finanţarea UNESCO, după decizia Adunării Generale de a accepta Palestina ca membru. Administraţia de la Washington urma să ofere 60 de milioane de dolari în luna noiembrie, organizaţiei internaţionale, dar plata a fost sistată. Legi adoptate în anii \'90 interzic SUA să finanţeze orice agenţie ONU ce include Palestina ca membru.

UN PAS MAI DEPARTE Aderarea la UNESCO pare un pas spre primirea calităţii de stat, aceasta fiind prima agenţie ONU în care palestinienii încearcă să ajungă. Aderarea la UNESCO le permite palestinienilor, printre altele, să ceară ca siturile palestiniene să intre în patrimoniul mondial UNESCO. În luna septembrie, preşedintele palestinian, Mahmud Abbas, a cerut la Adunarea Generală a ONU ca organizaţia să acorde statutul de membru cu drepturi depline statului palestinian. SUA au spus însă că vor face uz de dreptul de veto, dacă chestiunea ajunge în Consiliul de Securitate.

Statul palestinian a primit 107 voturi pentru, 14 împotrivă şi 52 abţineri. Brazilia, Rusia, China, India, Africa de Sud şi Franţa au votat pentru, iar Marea Britanie şi România s-au abţinut. Printre statele membre care s-au opus includerii se numără Olanda, Germania, Cehia şi Lituania. Ministrul olandez al Afacerilor Externe, Uri Rosenthal, a declarat că aderarea palestinienilor ar fi trebuit să fie rezultatul unor negocieri cu israelienii, în concordanţă cu programul pus la punct de Cvartetul pentru Orientul Mijlociu. România s-a abţinut la votul privind includerea Palestinei în UNESCO, pentru că nu consideră că acum este un moment potrivit pentru demersul palestinian, a argumentat Ministerul român al Afacerilor Externe. Canada a anunţat s-ar putea retrage din UNESCO, după ce agenţia ONU a decis să accepte Palestina ca membru al organizaţiei.

Taguri articol


12