UNESCO refuză să declaseze pădurile australiene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UNESCO refuză să declaseze pădurile australiene

Monden 25 Iunie 2014 / 00:00 354 accesări

Comitetului UNESCO pentru Patrimoniul Mondial, reunit la Doha, a refuzat cererea Australiei de a declasa, parţial, păduri protejate din Tasmania, în scopul exploatării forestiere. Este pentru prima dată când o ţară dezvoltată a depus o astfel de cerere. ”Comitetul nu aprobă modificarea propusă de Australia cu privire la zona de natură sălbatică din Tasmania”, potrivit deciziei, pe care asociaţiile australiene pentru protecţia naturii au apreciat-o ca fiind de bun simţ. Ministrul Mediului, Greg Hunt, a comentat că ”Australia acceptă şi va reflecta la decizia Comitetului”.

Pădurile din Tasmania au fost trecute în Patrimoniul Mondial în anul 1982, după care zona protejată s-a extins în 1989 şi au avut loc modificări de perimetru în 2010, 2012 şi 2013. Premierul australian, Tony Abbott, dorea declasarea a 74.000 din cele 120.000 de hectare clasate drept Patrimoniu Mondial. Cele 74.000 de hectare în cauză fuseseră deja exploatate în parte. ”Avem deja prea multe parcuri naţionale, prea multe păduri blocate”, afirma recent Tony Abbott, la o reuniune a companiilor din sectorul lemnului. Organizaţia neguvernamentală Markets for Change lansase un apel la boicotarea lemnului provenit din distrugerea Patrimoniului Mondial. Industria lemnului pentru construcţii din Australia reprezintă o cifră de afaceri anuală de 14,5 miliarde de euro şi circa 66.000 de locuri de muncă.

Pe de altă parte, UNESCO i-a cerut Australiei să ia măsuri pentru a proteja Marea Barieră de Corali, dacă vrea să evite includerea acesteia, în 2015, pe lista patrimoniului mondial în pericol. Oficialii de la Canberra vor trebui să prezinte, până la 1 februarie 2015, un raport care să consemneze, între altele, desfăşurarea unor acţiuni de protecţie.

Taguri articol


12