Ungaria penalizează ONG-urile! Cât trebuie să dea acestea la stat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Peste 200 de asociaţii au protestat

Ungaria penalizează ONG-urile! Cât trebuie să dea acestea la stat

Externe 20 Februarie 2018 / 16:33 542 accesări
Premierul Viktor Orban vrea ca ONG-urile care apără drepturile refugiaţilor şi ale solicitanţilor de azil să plătească o taxă de 25% pentru toate finanţările externe

Premierul Viktor Orban vrea ca ONG-urile care apără drepturile refugiaţilor şi ale solicitanţilor de azil să plătească o taxă de 25% pentru toate finanţările externe

Ungurii vor să reglementeze legislativ activitatea organizaţiilor neguvernamentale care apără drepturile refugiaţilor şi ale solicitanţilor de azil. Şi asta nu în sensul bun al cuvântului. În ciuda opoziţiei forurilor europene, Parlamentul ungar a început marţi să dezbată un pachet de legi care vizează respectivele organizaţii, relatează dpa. Conform proiectelor de lege, depuse de cabinetul premierului Viktor Orban, respectivele ONG-uri vor plăti o taxă de 25% pentru toate finanţările externe, iar angajaţii lor ar putea primi interdicţia de a mai intra în centrele de refugiaţi din apropierea graniţelor ţării. Organizaţiile vizate vor trebui de asemenea să se înregistreze la Ministerul de Interne, care ar putea acorda amenzi sau le-ar putea refuza ONG-urilor posibilitatea de a activa legal în Ungaria. Votul în parlament este aşteptat după alegerile parlamentare din 8 aprilie iar dezbaterea are drept scop să crească popularitatea Partidului Fidesz a lui Viktor Orban, considerat câştigător în alegeri, urmând să-şi continue mandatul început în 2010.

Proiectele de lege au atras un val de critici la nivel internaţional care sunt respinse cu regularitate de Orban. Biroul ONU pentru Drepturile Omului le-a calificat drept o "restricţie nejustificată a dreptului la libertatea de asociere", afirmând că priveşte cu îngrijorătoare "asaltul asupra drepturilor omului şi a spaţiului civic".

Comisarul Consiliul Europei pentru drepturile omului Nils Muznieks a cerut Ungariei să se abţină de la "penalizarea şi stigmatizarea" ONG-urilor. Mai mult de 200 de organizaţii europene pentru drepturile omului au protestat de asemenea sub umbrela Amnesty International împotriva acestei legi. Setul de prevederi denumit oficial "Stop Soros" îl are în vedere pe investitorul şi filantropul de origine ungară devenit în ultimii doi ani "oaia neagră" a lui Orban, care îl acuză că a pus la cale un val de imigraţie în direcţia Uniunii Europene, acuzaţii respinse de cel vizat.

În iunie 2017, Ungaria a adoptat o altă lege care îl vizează tot pe Soros şi care obligă ONG-urile ce primesc finanţări de peste 24.000 de euro pe an din străinătate să se înregistreze ca "organizaţii beneficiind de sprijin din străinătate" şi să se prezinte ca atare pe website-urile lor, în caz contrar riscând să suporte sancţiuni. Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu această lege.



12