Ungaria vrea să cumpere gaz din România! Ce face SUA?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Conferinţă pe securitatea energetică a Europei Centrale şi de Est

Ungaria vrea să cumpere gaz din România! Ce face SUA?

Externe 18 Iulie 2019 / 18:03 3497 accesări
Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat că actualele realităţi ce ţin de infrastructură obligă Ungaria să cumpere gaz doar de la Rusia

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat că actualele realităţi ce ţin de infrastructură obligă Ungaria să cumpere gaz doar de la Rusia

Ungaria consideră relaţiile transatlantice drept prioritate şi salută îmbunătăţirea acestora, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto în cadrul unei conferinţe asupra relaţiilor SUA-Europa Centrală şi a securităţii energetice a regiunii, desfăşurată miercuri la Washington DC, informează agenţia MTI.

Referitor la relaţiile dintre Statele Unite şi ţările din Europa Centrală, Szijjarto a spus că "în urmă cu nişte ani, am înţeles că regiunea noastră nu se află în atenţia politicii externe americane". "Suntem bucuroşi că Europa Centrală este considerată (acum) o zonă strategică", a spus el.

În ceea ce priveşte securitatea energetică a regiunii, Szijjarto a declarat că actualele realităţi ce ţin de infrastructură obligă Ungaria să cumpere gaz doar de la Rusia. Depinde de SUA şi de aliaţii lor europeni sa facă posibil ca Ungaria să importe gaz provenit dintr-o zonă gazieră offshore a României, în condiţiile în care Ungaria a făcut toate demersurile de infrastructură necesare pentru astfel de transporturi, a subliniat şeful diplomaţiei ungare.

Întrebat despre statul de drept din Ungaria, Szijjarto a subliniat că executivul ungar nu ar fi fost reales de trei ori dacă ar fi încălcat normele democratice.

În legătură cu recentele alegeri europarlamentare, Szijjarto a declarat că regiunea Europei Centrale a jucat un rol semnificativ în alegerea Ursulei von der Leyen drept preşedintă a Comisiei Europene. Puterea economică tot mai mare a regiunii şi cooperarea sa internă au făcut din Europa Centrală un factor de decizie în Uniunea Europeană, a mai afirmat el.

La rândul său, Philip T.Reeker, subsecretarul american pentru Europa şi Eurasia, a declarat că SUA şi Europa Centrală sunt conectate printr-un set de valori de bază împărtăşite. Administraţiile care s-au aflat de curând la putere în SUA au neglijat aceste relaţii, însă acum SUA se întorc în regiune, a dat el asigurări.

Conferinţa de două zile a fost organizată de think-tank-ul Atlantic Council şi Globsec, un institut de cercetări pentru dezvoltare sustenabilă şi apărare cu sediul la Bratislava, alături de ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz şi adjunctul ministrului de externe al Cehiei, Ales Chmelai.

Taguri articol


12