Ungaria și Coreea sunt interesate să colaboreze cu Portul Constanța. O arată vizitele din aceste zile din port. Atât ieri, cât și astăzi, Compania Națională ”Administrația Porturilor Maritime Constanța” (CN APMC) primește un grup de oameni de afaceri din Ungaria. Vizita a fost inițiată ca urmare a colaborării parafate prin memorandumul de înțelegere și protocolul de colaborare semnate cu instituții din Ungaria. În cadrul întâlnirii sunt reprezentate Compania Feroviară CER Holding - cea mai importantă companie feroviară privată din Ungaria, cu trafic prin Constanța, Federația Transportatorilor Navali din Ungaria și GHIBLI - promotor al noului Drum al Mătăsii prin Central European Trade and Logistics Cooperation Zone. Potrivit conducerii Administrației Porturilor Maritime, reprezentanții asociațiilor cu care CN APMC a încheiat protocoale de colaborare și delegați de la porturile Csepel, Gyor, Portolan, Dunayvaros, Baja au venit însoțiți de consilierul economic și comercial al Ambasadei României la Budapesta, Tullia Balla. În prima zi, oaspeții ungari au purtat discuții despre oportunitățile de afaceri oferite de comunitatea portuară, iar apoi au făcut un tur tehnic în port, la ecluză și pe canal. Totodată, în cursul zilei de astăzi, ca urmare a interesului părții ungare pentru facilitarea contractelor comerciale dintre companiile comerciale din Ungaria și companiile de operare din Portul Constanța, oaspeții se vor întâlni cu operatorii. Interesul lor se manifestă pentru transportul de cereale, minereuri, cărbune și mărfuri containerizate. ”Subliniem faptul că buna colaborare de până acum între cele două părți s-a materializat și prin creșterea schimburilor de mărfuri din ultimii ani”, au precizat reprezentanții CN APMC. Traficul fluvial înregistrat în primele 5 luni ale anului 2015 pe relația cu Ungaria a fost de 1.652.764 tone, iar cel maritim - de 1.250.550 tone, în total 2.903.314 tone, în creștere față de aceeași perioadă a anului 2014 (2.781.263 tone), respectiv 2013 (2.834.209 tone).
MEMORANDUM DE ÎNȚELEGERE CU COREEA Tot astăzi, la sediul CN APMC, va avea loc ceremonia de semnare a Memorandumului de Înțelegere dintre Ministerul Transporturilor din România și Ministerul Oceanelor și Pescuitului din Republica Coreea, pentru dezvoltarea cooperării portuare.
Scopul Memorandumului de Înțelegere este facilitarea schimbului de bune practici și schimbului de resurse administrative, tehnice și umane necesare, în domenii de interes comun prin proiecte de cooperare privind dezvoltarea portuară. Pentru partea coreeană, Memorandumul de Înțelegere va fi semnat de către Park Junkwoon, director general în cadrul Ministerului Oceanelor și Pescuitului, iar din partea Ministerului Transporturilor va semna Iulian Matache, secretar de stat. La eveniment vor participa ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Coreea la București, domnul Park Hyo-Sung, oficiali ai Ministerului Transporturilor, conducerea Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța.