Ungureanu, catalogat drept "comunist" de către o fostă colegă de partid

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ungureanu, catalogat drept "comunist" de către o fostă colegă de partid

Politică 28 August 2006 / 00:00 887 accesări

Prezenţa ministrului Afacerilor Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, la ultima zi a Cursurilor de Vară a Tineretului Naţional Liberal (TNL) de la Constanţa a fost marcată de ghinioane. În primă fază, locul său în cadrul programului a fost luat de Stelian Tănase, Ungureanu fiind nevoit să aştepte mai bine de o oră şi jumătate pentru ca analistul economic să îşi termine prelegerile. După ce acest “mic“ inconvenient a fost trecut cu vederea, Ungureanu s-a trezit că este catalogat, alături de toţi liberalii prezenţi în sală, drept “comunist“, de către o doamnă care pretindea că a fost deputat liberal în prima legislatură postdecembristă. Valul de acuze a fost stîrnit de faptul că preşedintele TNL, Cristian Adomniţei, l-a prezent pe Ungureanu drept un liberal convins. "Nu este liberal şi nu vă las să greşiţi. Sîntem ca într-o şedinţă comunistă! Aţi fost şi sînteţi nişte comunişti... Nu îi mai spuneţi liberal!“, a strigat femeia extrem de indignată, apartenenţa acesteia, în trecut, la structurile PNL Bucureşti fiind confirmată chiar de liberalii prezenţi la eveniment. Pus în faţa unei situaţii extrem de penibile, preşedintele TNL s-a văzut nevoit să dea o pauză de 5 minute tinerilor liberali şi să intervină pentru evacuarea din hotel a femeii. “Nu faceţi parte din tinerii liberali, uitaţi-vă în jur! Vă rog să părăsiţi sala. Dacă nu vă ridicaţi în următorul minut, toţi cei din sală vor pleca“, a spus Adomniţei, vizibil iritat. În drum spre ieşire, femeia şi-a continuat şirul de acuze, de această dată cea vizată fiind Mona Muscă, pe motiv că i-a furat o medalie. Ieşit, cam şifonat ce-i drept, din incident, Ungureanu şi-a început discursul despre comunism şi diplomaţia românescă, nu înainte, însă, de a clarifica un aspect cu tinerii prezenţi în sală, pentru a se asigura că nu va mai avea parte de încă o situaţie penibilă: "În momentul în care voi ezita în răspuns să nu insistaţi pentru ca să nu vedeţi în ochii mei minciuna“.

Ungureanu a declarat în cadrul discursului că alegerile anticipate nu ar aduce prejudicii României în plan extern, cu condiţia ca reformele să nu fie stopate. “Problema nu este dacă sînt alegeri anticipate sau nu, important este ca echipa care va veni să continue reformele începute”, le-a spus ministrul tinerilor liberali. El a susţinut că, după 2005, imaginea României s-a schimbat în ochii oficialilor străini şi că democraţia din ţara noastră nu mai este pusă sub semnul întrebării, depăşind “stadiul infantil”. "Discuţia despre anticipate nu mai e interpretată în plan extern decît înt-o singură cheie, aceea a unei decizii de politică internă“, a mai spus Ungureanu, adăugînd că mesajul oficialilor străini ar fi acela că România poate face ceea ce crede că este mai bine, cu condiţia ca decizia politică a alegerilor aniticipate să nu afecteze eficacitatea actului guvernării. Subiectul anticipatelor a revenit în actualitate în ultimele zile, în contextul în care efectele dosariadei obligă partidele la excluderea parlamentarilor colaboraţionişti, ceea ce ar putea duce la rărirea considerabilă a rîndurilor parlamentarilor. Reamintim că atît preşedintele PNL, premierul Călin Popescu Tăriceanu, cît şi vicepreşedintele liberal, Gheorghe Flutur, au declarat, la Constanţa, că alegerile anticipate sînt o soluţie în cazul în care actuala putere pierde majoritatea parlamentară ca urmare a dosariadei.

Propunerea de retragere a trupelor din Irak “a fost un gest brusc, un gest prost ambalat şi prost livrat"

Atunci cînd a fost întrebat de unul dintre tinerii prezenţi în sală pe ce considerente s-a bazat atunci cînd nu a votat, în cadrul şedinţei CSAT, propunerea PNL de retragere trupelor din Irak, Ungureanu a declarat că această propunere nu a ţinut cont de obligaţiile pe care România le are faţă de partenerii externi, nefiind altceva decît o decizie pripită. “A fost un gest brusc, un gest prost ambalat şi prost livrat şi a ieşit ce-a ieşit”, a spus ministrul. El a explicat că trebuie făcută distincţia între proiectul politic al PNL pe această temă şi decizia executivă, care trebuie să aibă în vedere consecinţele unui demers de acest gen. În opinia sa, ca membru NATO şi viitor membru al UE, România şi-a asumat anumite angajamente, iar în orice alianţă există atît beneficii, cît şi obligaţii de ordin moral şi material. “Nu poţi spune merg înainte, iar cînd trece primul glonţ pe lîngă tine să dai înapoi”, a mai spus Ungureanu, adăugînd că ţara noastră risca să îşi piardă orice credibilitate pe plan extern dacă s-ar fi decis anularea participării în teatrul de operaţiuni din Irak. El a acuzat şi deficienţele de comunicare care au intervenit între el şi premier sau colegii din Biroul Permanent Central al PNL, la momentul la care partidul din care face parte a lansat public propunerea de retragere a trupelor, fără să se consulte cu partenerii externi. Reamintim că la ultima Delegaţie Permanentă a PNL, Ungureanu, alături de ministrul liberal al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a primit şi un avertisment public pentru că nu a susţinut poziţia partidului în şedinţa CSAT. În plus, în timpul discuţiilor cu tinerii liberali, Ungureanu a precizat că Guvernul de la Bucureşti are un plan de soluţionare a crizei transnistrene, plan ce va fi prezentat la momentul potrivit. El a adăugat că, din păcate, Chişinăul a refuzat ca România să facă parte din formula de negocieri privind problema din Transnistria, dar este dreptul autorităţilor moldovene să trateze acest subiect cum doresc. “Am dorit să intrăm în formula de negocieri şi ni s-a spus: . Nu-i nimic, vom intra în formula de negocieri prin UE. Nu vom intra prin intrarea pe care scria: «Bine aţi venit!», ci vom intra pe cea pe care va scrie «Wellcome!». Vocea Moldovei este măruntă, vocea României sună puternic", a comentat Ungureanu.



12