Unii comisari europeni ar refuza pe loc demnitatea parlamentară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dilemă

Unii comisari europeni ar refuza pe loc demnitatea parlamentară

Politică 28 Mai 2014 / 00:00 614 accesări

Dacă, pentru unii politicieni, un mandat de europarlamentar este o pălărie foarte mare şi onorantă, pentru alţii, în speţă cei care ocupă deja funcţii importante în instituţiile europene, o atare demnitate ar putea fi uşor de refuzat. La alegerile de anul acesta, nu mai puţin de şapte comisari europeni au obţinut mandate în PE, dar nu toţi sunt hotărâţi să le preia. Motivul este unul cât se poate de simplu: mulţi dintre ei vor să se întoarcă în Comisia Europeană, ceea ce le-ar da o mai mare vizibilitate şi libertate de a lua decizii. De fapt, cei care ocupă funcţii de comisar european au fost incluşi pe listele electorale mai mult datorită capitalului de imagine pe care îl au şi nu neapărat pentru a obţine cu adevărat un mandat în PE. Asta şi pentru că funcţia de comisar european oferă o mai mare vizibilitate, din moment ce eurodeputaţii sunt cei care propun şi votează legi, dar comisarii sunt cei care se ocupă de aplicarea lor. Practic, este un sistem similar celui din România, comisarul find omologul ministrului.

TENDINŢA E SPRE CE Printre comisarii cu mandate de europarlamentar care au luat deja o decizie într-o direcţie sau alta este slovacul Maros Sefcovic, care şi-a anunţat oficial candidatura pentru un nou mandat în CE. Totodată, comisarul croat Neven Mimica a decis să-şi păstreze locul în CE. Belgianul Karel de Gucht este unul dintre cei incluşi pe lista electorală doar pentru o bună promovare a formaţiunii politice, fără să aibă vreo intenţie de a câştiga un mandat în PE. La polul opus se află italianul Antonio Tajani, care îşi va da postul de comisar pentru Industrie pe mandatul de eurodeputat proaspăt câştigat.

NEHOTĂRÂRE Printre cei aflaţi în această situaţie care nu au luat încă o decizie se află şi comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding. Ea a spus că ar dori să rămână în CE, dar, în acelaşi timp, a anunţat că îl va susţine pe compatriotul său, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, pentru preşedinţia Comisiei Europene. Iar pentru că fiecare ţară nu poate avea doi reprezentanţi în Executivul european, Reding va trebui să hotărască ce va face în cele din urmă. Alţi comisari care nu au decis dacă rămân sau nu în funcţii sunt polonezul Janusz Lewandowski şi finlandezul Olli Rehn. Comisarii cu mandate de europarlamentar ar trebui să dea răspunsul final prin luna iunie, dar tendinţa lor de a rămâne în Comisia Europeană este destul de clară.



12