„Unirea” la Universitatea „Ovidius”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Unirea” la Universitatea „Ovidius”

Politică 22 Ianuarie 2009 / 00:00 767 accesări

Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române, Universitatea “Ovidius” Constanţa organizează vineri, o serie de manifestări culturale dedicate evenimentului. Astfel, la Campus, la ora 11.00, va avea loc vernisarea unei expoziţii cu lucrări plastice semnate de studenţi ai Facultăţi de Arte, iar la 11,15 este programată lansarea volumului “Dobrogea 1878-2008. Orizonturi deschise de mandatul european”, lucrare de mari proporţii, coordonată de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea. Impresionantul volum în 800 de pagini este dedicat Dobrogei şi reuneşte opinii ale înaintaşilor şi ale contemporanilor privind rolul şi locul provinciei în istoria şi geopolitica României şi a Europei. În lucrarea apărută sub egida Consiliului Judeţean Constanţa şi a Universităţii „Ovidius”, 41 de cercetători aduc contribuţii importante din domeniul preocupării lor, sporind astfel zestrea de cunoaştere a Dobrogei. Li se alătură 20 de semnatari care prezintă importante instituţii locale aflate în prezent pe drumul dezvoltării europene. Cea de-a patra parte a lucrării este dedicată izvoarelor fundamentale din istoria Dobrogei. Tipărirea acestui volum a fost posibilă prin sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa. La ora 12,00, în Sala Senatului va avea loc Sesiunea ştiinţifică naţională de comunicări dedicată momentului aniversat. În aceeaşi zi, a sediul Universităţii de pe b-dul Mamaia, se va vernisa expoziţia documentară „Alexandru Ioan Cuza, fondatorul învăţămîntului superior românesc”.

Elevi de la „Aurel Vlaicu”, la Muzeul de Marină

Elevii claselor a IV-a A, a IV-a B, a IV-a D de la Şcoala „Aurel Vlaicu” Constanţa, îndrumaţi de învăţătoarele Valerica Rusu, Silvia Mihăilescu, Rodica Pretulencu au sărbătorit împlinirea a 150 de ani de la unirea Principatelor Române, la Muzeul Militar de Marină. Activitatea a avut loc ieri, în prezenţa dr. în istorie Ion Rîşnoveanu, de la Muzeul Militar de Marină. Elevii au marcat evenimentul prin vizionarea unei pelicule „Viaţa şi activitatea lui Alexandru Ioan Cuza”, au recitat poezii patriotice şi au prezentat dramatizarea scenetei „Ocaua lui Cuza” după Ion Creangă.

„Nicolae Titulescu” aniversează Unirea Moldovei cu Ţara Românească

Cu ocazia aniversării a 150 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, elevii Şcolii cu clasele I-VIII nr. 6 „Nicolae Titulescu” Constanţa vor participa la o serie de activităţi menite să le dezvolte interesul şi respectul faţă de istoria patriei, să le formeze o conduită specifică la evenimentele prezentului, bazată pe cunoaşterea şi înţelegerea trecutului istoric. Vineri 23 ianuarie 2009, orele 10.00, un grup de elevi din clasele V-VIII, va lua parte la o activitate organizată de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, instituţie cu care Şcoala nr. 6 are un parteneriat de colaborare. În cadrul acestei manifestări, elevii clasei a VI-a B, îndrumaţi de prof. diriginte Emanuela Gembaşu, vor prezenta sceneta “Cinste şi onoare”, iar corul şcolii, condus de profesor de muzică Doina Lazăr, va susţine un scurt program de cîntece patriotice. În cursul aceleiaşi zile, la orele 12.00, în laboratorul de informatică al şcolii, elevii claselor a VII-a A şi B vor fi implicaţi în activitatea „1859-2009. Aniversarea a 150 de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească”, coordonată de prof. de istorie Mirela Roşioru. Acţiunea va consta în prezentarea unui material informativ despre importanţa şi semnificaţia datei de 24 ianuarie pentru istoria naţională, urmată de o activitate practică, în cadrul căreia elevii, pregătiţi cu materiale, vor realiza postere tematice. Manifestările continuă sîmbătă, 24 ianuarie 2009, orele 10.00, la Muzeul de Marină, unde va avea loc Simpozionul cadrelor didactice, unde Şcoala cu clasele I-VIII nr. 6 „Nicolae Titulescu” Constanţa va fi reprezentată de prof. Mirela Roşioru, cu lucrarea: „Alexandru Ioan Cuza şi românii din afara Principatelor Unite”. Cu acest prilej, va avea loc şi un concurs de istorie pe tema Unirii de la 24 ianuarie 1859, în care se vor întrece echipajele formate din elevi a şase şcoli constănţene.



12