Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită la muzee

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lecţia de istorie

Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită la muzee

Cultură 28 Martie 2013 / 00:00 585 accesări

Anual, instituţiile de cultură constănţene rememorează trei momente deosebit de importante care marchează tot atâtea etape în făurirea statului naţional unitar român, consfinţind Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

De la înfăptuirea primului dintre aceste evenimente istorice, Unirea Basarabiei cu România, de la 27 martie 1918, s-au aniversat, ieri, 95 de ani. Evenimentul a fost marcat la Muzeul Marinei Române (MMR) prin simpozionul „95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”, organizat de instituţia gazdă, în colaborare cu Asociaţia Culturală „Pro Basarabia şi Bucovina”.

În deschidere, amfitrionul manifestării, directorul MMR, comandor dr. Olimpiu Manuel Glodarenco, i-a dat cuvântul profesorului de istorie Ion Moiceanu. „Aş vrea mai mult ca oricând ca de azi înainte să ne ocupăm, să pregătim actul pe care îl vom sărbători în 2018, pentru că atunci trebuie să dăm raportul în faţa istoriei. Atunci trebuie să vedem dacă suntem în stare să ne ridicăm la înălţimea înaintaşilor noştri, care au săvârşit acest act cu adevărat istoric. Nu vreau să fac acum bilanţul acestui eveniment (...) Vreau să amân acest bilanţ pentru ziua când vom sărbători 100 de ani de la marele eveniment din 27 Martie”, a spus prof. Ion Moiceanu.

MESAJ CĂTRE TINERI Acesta a amintit câţiva dintre „Ionii” care au participat la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu România: Ion Inculeţ, Ion Buzdugan, Ion Pelivan. „După ce s-a hotărât prin vot Unirea, România ajunge în primele opt state ale Europei, atât ca populaţie, cât şi ca suprafaţă (...) Ceea ce este important e că la Conferinţa de Pace de după Primul Război Mondial s-a dat o recunoaştere de jure şi de facto a ceea ce înaintaşii noştri au săvârşit la 27 Martie, la 28 Noiembrie, la 1 Decembrie 1918”, a precizat prof. Ion Moiceanu.

Profesorul care pregăteşte olimpici la istorie a mai spus, adresându-se, de această dată, elevilor prezenţi la simpozion: „Mâine, omul de cultură va fi o amintire, dacă ultima-i lectură i-a fost cartea de citire”. În aceeaşi notă, el a conchis: „Slavă Domnului şi plecăciune înaintaşilor noştri pentru că au fost în stare să realizeze Unirea de acum 95 de ani”.

INVITAŢI DE PE MELEAGURILE LUI MATEEVICI Preşedintele Asociaţiei Culturale „Casa Limbii Române” din Căuşeni, Valeriu Ostaş, venit special la Constanţa, de pe meleagurile poetului-preot basarabean Alexei Mateevici, pentru a participa la acest eveniment, a spus: „Istoria nu trebuie să fie doar trecut, istoria trebuie să fie şi prezent, şi viitor”.

Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic. „Aceasta este o zi specială, pentru că aniversăm 95 de ani de la Unirea Basarabiei, prima provincie românească ce s-a alipit României în acel an de glorie, 1918. Avem invitaţi din Căuşeni, care au înfruntat troienele, special pentru acest eveniment şi am pregătit şi un moment artistic, cu piese folclorice şi piese din repertoriul soţilor Aldea Teodorovici”, a spus preşedintele Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina”, Cezar Pânzaru.

MANGALIA Cei 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România au fost marcaţi, ieri, şi la Muzeul de Arheologie „Callatis”, printr-un simpozion organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Mangalia şi instituţiile de învăţământ din localitate.

Taguri articol


12