Unirea Principatelor, sărbătorită la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Unirea Principatelor, sărbătorită la Constanţa

Politică 23 Ianuarie 2009 / 00:00 4540 accesări

Expoziţie fotodocumentară

Holul Prefecturii Constaţa a găzduit, ieri, vernisarea unei expoziţii foto-documentare care face parte din suita de acţiuni organizate de Prefectură, în colaborare cu Primăria Constanta, Consiliul Judeţean şi alte instituţii publice, cu ocazia celebrării a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române. Exponatele au fost puse la dispoziţie de Arhivele Naţionale şi reprezintă fotocopii din documente vechi, din secolele XIX şi XX, reprezentînd aniversarea zilei de 24 ianuarie, la Constanţa, în anii 1904 şi 1908. Şi declaraţia scrisă a sultanului Abdul Aziz din 1861, prin care recunoştea Unirea Principatelor Române pe timpul domnitorului Alexandu Ioan Cuza, este prezentată în fotocopie, în cadrul expoziţiei. Un alt document ilustrează a 50-a aniversare de la Unire, după care, de altfel, s-a structurat şi cea de-a 150-a aniversare, din acest an. În fine, o altă fotocopie redă corespondenţele din 1911 şi 1921, purtate între autorităţile locale, pentru organizarea aniversării Unirii. Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române continuă astăzi, la Constanţa, de la ora 10,00, la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie, Aula Adrian Rădulescu, unde cei 150 de ani de la Unirea Principatelor vor fi marcaţi prin cuvîntări şi spectacole. De la ora 11,00, în holul central al Campusului Universităţii “Ovidius” va avea loc vernisarea unei expoziţii de pictură dedicată Micii Uniri. La ora 12,00 se va desfăşura sesiunea ştiinţifică naţională de comunicări „150 de ani de la Unirea Pricipatelor Române”. Sîmbătă, 24 ianuarie, între orele 09,00 şi 10,00, vor fi organizate sesiuni de comunicări ştiinţifice, concursuri pe teme istorice, spectacol tematic la Muzeul Marinei Române. De la ora 10,00 va avea loc un ceremonial militar în Piaţa Ovidiu, urmat de o petrecere ţărănească şi o serie de întreceri sportive - cros, nataţie, patinaj, bawling şi Futsal - Old-boys - Trofeul Telegraf - 2009 - Sala Sporturilor Constanţa.

Depunere de coroane

Administraţia locală din comuna Cumpăna organizează, mîine, 24 ianuarie 2009, începînd cu ora 10:00, o serie de manifestări prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române. Pe durata întregii zile vor avea loc mai multe acţiuni printre care şi depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor. Vor depune coroane primarul comunei Cumpăna, Mariana Gîju, reprezentanţi ai Consiliului Local Cumpăna, reprezentanţi ai celor două Parohii din localitate, reprezentanţi ai Şcolii cu clasele I-VIII Cumpăna şi ai celor două grădiniţe din localitate, ai formaţiunilor politice de pe raza comunei Cumpăna, dar şi reprezentanţi ai Postului de Poliţie şi ai Poliţiei Comunitare Cumpăna. Cu aceeaşi ocazie va avea loc un ceremonial militar, dar şi spectacolul \"Hai să dăm mînă cu mînă\", susţinut de elevi ai claselor I - VIII de la Şcoala Generală Cumpăna şi de preşcolari ai Grădiniţei cu Orar Normal Cumpăna. Elevii Şcolii cu clasele I - VIII Cumpăna vor organiza, de asemenea, o expoziţie de desene pe aceeaşi temă.

„150 de ani de la Unirea Principatelor Române”

Muzeul de Arheologie “Callatis” Mangalia, în colaborare cu Primăria Mangalia, Garnizoana Mangalia, Biblioteca Municipală Mangalia, Liceul Teoretic „Callatis”, Colegiul Economic, Şcoala generală nr. 3, Şcoala „Sf. Andrei”, Şcoala cu clasele I-VIII Dulceşti, Şcoala generală nr. 1 şi Grup Şcolar Industrial „Ion Bănescu” organizează, astăzi, de la ora 10.00, la Muzeul Callatis, manifestarea cultural-ştiinţifică “150 de ani de la Unirea Principatelor Române”. Cercetătorul ştiinţific al Muzeului de Arheologie „Callatis”, dr. Sorin Marcel Colesniuc, va vorbi, în deschidere, despre importanţa zilei de 24 ianuarie 1859 în istoria românilor şi despre personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza. „În urmă cu 150 de ani, oamenii politici au avut înţelepciunea necesară pentru a trece peste obstacolele pe care interesele contradictorii le aşezau între ei şi, printr-o acţiune îndrăzneaţă, au ştiut să pună marile puteri europene în faţa faptului împlinit. Astfel, după ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales Domn al Moldovei, la data de 5 ianuarie 1859, în ziua de 24 ianuarie 1859 a fost ales Domn şi în Ţara Românească. Actul unirii s-a înscris în istorie ca un important moment de progres şi ca o lovitură dată imperiilor absolutiste, iar după recunoaşterea deplină a dublei alegeri, domnitorul a demarat un amplu program de reforme care a edificat România modernă”, a afirmat Colesniuc. Manifestarea se va încheia cu activităţi susţinute de elevi, dedicate Unirii Principatelor Române, al căror punct final va fi Hora Unirii, la care vor fi invitaţi toţi participanţii.



12