Comisarul european, Viviane Reding, a avertizat vineri că Executivul european va declanşa procedura de infringement împotriva Franţei, în cazul în care suspiciunea cu privire la expulzarea romilor se va confirma. Reding se află în centrul unei polemici între Paris şi Bruxelles, după ce a comparat, în mod indirect, expulzările romilor cu deportările naziste. Ea şi-a exprimat, ulterior, regretul că aceste declaraţii au provocat furia Parisului. Executivul european va hotărî, în următoarele două săptămâni, dacă declanşează sau nu procedura de infringement împotriva Franţei. O asemenea procedură poate aduce Franţa în faţa justiţiei europene.
Presa internaţională de vineri a alocat spaţii ample summit-ului de joi al UE, tranformat într-un conflict de amploare între Franţa şi liderii europeni, pe tema expulzării romilor. “Preşedintele francez a folosit summit-ul UE pentru a apăra onoarea ţării sale, promiţând să continue evacuarea taberelor ilegale, în pofida acuzaţiilor că politica Franţei este rasistă şi vizează în mod incorect romii”, relatează agenţia Associated Press. “La rândul său, preşedintele român i-a acuzat pe liderii UE de ipocrizie, din cauza expulzării romilor în ţara sa”, mai notează AP. “Sfidătorul Nicolas Sarkozy a avut o întâlnire dificilă cu preşedintele român, în condiţiile în care polemica pe tema romilor ia amploare”, scrie publicaţia “Daily Star”. Cotidianul “The Sun” subliniază că “Sarkozy şi Băsescu au gesticulat sălbatic, unul la celălalt, priviţi de liderii şocaţi la Bruxelles”. “The Independent” comentează o fotografie de la întâlnirea dintre preşedinţii francez şi român, întrebându-se dacă poate exista cu adevărat un lider internaţional atât de scund încât micul Nicolas să privească în jos spre el! “Această fotografie pare să ilustreze natura relaţiilor franco-române în acest moment şi, în general, dispreţul aparent al preşedintelui francez faţă de cei care nu consideră politica sa de expulzare a romilor absolut necesară”, adaugă blogul cotidianului britanic. Unitatea în UE a fost şubrezită de schimburile de replici violente dintre Franţa şi Comisia Europeană, comentează Euronews, care îl citează şi pe Traian Băsescu: “Nu ne pasă dacă va fi sau nu va fi o investigaţie a Comisiei Europene”. Preşedintele francez spera să obţină sprijin de la colegii săi europeni, în conflictul său cu Bruxelles-ul, dar a fost dezamăgit, iar preşedintele Comisiei l-a atacat cu o vehemenţă nespecifică, menţionează revista germană “Der Spiegel”. În articolul “Persecutarea romilor nu va rezolva cea mai mare problemă socială a Europei. Educaţia ar putea”, “The Economist” atrage atenţia că liderilor UE li se pare natural să le ţină lecţii altora, dar nu sunt mulţumiţi când cei din afară arată spre propria lor problemă socială.
Contul de Twitter al Ministerului francez de Externe, @francediplo, a fost piratat joi, în jurul orei locale 19.40, iar hackerii au lăsat un mesaj în care au înjurat poporul român şi au ameninţat că vor să distrugă UE, relatează “Le Monde”. Mesajul a rămas online mai multe zeci de minute, înainte de a fi şters. Ministerul de Externe a dat asigurări într-un nou mesaj, publicat la 20.25, că ia măsurile necesare pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple.