Ordinul ministrului Transporturilor 629/2007 privind aprobarea tarifelor pentru activitatea şi operaţiunile specifice desfăşurate de către Autoritatea Navală Română (ANR) a intrat în vigoare la începutul lunii august. Potrivit directorului general al ANR, Valentin Şerbănescu, documentul prevede atît diminuări şi majorări ale unor tarife, dar şi introduce unele noi, pentru anumite servicii prestate de către autoritate. De exemplu, normativul prevede majorarea cu 100 euro a taxei de înmatriculare a navelor care au tonajul brut mai mare de 15 tone. Şerbănescu a exemplificat la capitolul diminuări, cu taxa de dirijare a navelor maritime portcontainer. „Taxa VTS Constanţa a rămas la fel pentru navele maritime de pasageri, de mărfuri generale, lichide şi periculoase, iar pentru containere, a fost redusă de la 0,13 la 0,10 euro, înmulţit cu tonajul brut”, a declarat directorul general al ANR. Şerbănescu a subliniat că au apărut modificări şi în ceea ce priveşte taxele pentru obţinerea brevetelor. „Taxa de reconfirmare a brevetelor a rămas tot de cinci euro. În ceea ce priveşte înscrierea pentru participarea la examenul de obţinere a brevetului, un ofiţer punte secund, şef mecanic secund şi şef electrician plătesc tot 150 euro, însă un aspirant la funcţia de comandant sau de şef mecanic va plăti 500 euro”, a spus Şerbănescu. El a subliniat că ordinul prevede şi o dublare a tarifului perceput la efectuarea inspecţiilor Port State Control la navele care acostează în porturile maritime româneşti.
Începînd de anul acesta, Universitatea Maritimă Constanţa, Academia Navală „Mircea cel Bătrîn” şi Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) din Constanţa vor plăti pentru autorizarea cursurilor de specialitate. „Furnizorii de educaţie, de formare profesională sau perfecţionare vor plăti la autorizarea fiecărei discipline un tarif cu valoare cuprinsă între 500 şi 1.500 euro”, a precizat şeful ANR. El a menţionat că va fi scutit de la plata acestor tarife Grupul Şcolar Industrial de Marină, fostul Liceu Navrom.
Tarif pentru tranzitarea Dunării
Directorul ANR a precizat că de acum vor plăti o taxă către autoritate şi navele care sînt în tranzit pe apele interioare, chiar dacă nu fac escală în porturi. „Acest tarif este perceput ca urmare a înfiinţării sistemului de control şi management al navelor de navigaţie interioară. El se percepe o singură dată, la intrarea pe teritoriul românesc. Calculul tarifului se realizează înmulţind puterea instalată de propulsia navei (numărul kw) cu 0,02 euro”, a spus Şerbănescu. Referitor la navigaţia pe apele interioare, directorul ANR a precizat că, pe măsură ce sistemul se implementează, autoritatea va încuraja armatorii ca, în contravaloarea unei sume, să poată accesa acest sistem şi astfel să beneficieze de toate informaţiile despre navele sale privind destinaţia, marfa aflată la bord. Mai mult, cei care se vor conecta la acest sistem vor plăti tarife reduse pentru navele aflate în tranzit. „Prin ajustarea acestor tarife, ne-am apropiat de nivelul celor practicate de statele riverane Mării Negre”, a conchis Şerbănescu.