''Uniți împotriva tuberculozei'', semnal că boala n-a dispărut în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

''Uniți împotriva tuberculozei'', semnal că boala n-a dispărut în România

Social 28 Iunie 2018 / 12:30 543 accesări

Tuberculoza (TB) în România este o problemă de sănătate publică;

Ţara noastră are cea mai mare incidenţă de cazuri de TB din Uniunea Europeană, de cinci ori peste media europeană; pacienţii români reprezintă 20% dintre cazurile de TB raportate în UE;

2017: 12.347 de pacienţi români cu tuberculoză (cazuri noi şi recidive), dintre care peste 370 cazuri au fost cu forme rezistente la tratamentul cu antibiotic (MDR) şi extins-rezistente (XDR).

Vineri, 29 iunie 2018, ora 17.00 - Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă (ASPTMR) împreună cu Asociația Culturală Wild Art organizează în Galeria de artă Virgil Coman din pasajul pietonal de pe strada Ștefan cel Mare o expoziţie tematică cu scopul de a sensibiliza populația și autoritățile cu putere de decizie cu privire la problema tuberculozei. Expoziția„Uniți împotriva Tuberculozei” este alcătuită din peste 60 de fotografii semnificative ale luptei împotriva tuberculozei: 12 fotografii ale pacienţilor cu tuberculoză care au învins în lupta cu boala, 8 fotografii ale celor mai frecvente mituri și realități legate de tuberculoză, fotografii cu tema Light Up the World for TB și informații despre tuberculoză. Expoziția „Uniți împotriva Tuberculozei” poate fi vizitată până pe data de 13 iulie 2018.

”Fotografiile din expoziție au fost alese pentru a dezvălui fațete diferite ale tuberculozei. Astfel, unele dintre fotografii vor trezi dezamăgirea numărului mare de îmbolnăviri și decese din România, altele vor arăta forța și încrederea celor care au învins în lupta cu boala, iar celelalte vor demonstra implicarea și efortul acelora care aleg să lupte împotriva tuberculozei. Dar toate fotografiile aduc informații valoroase despre trecutul și prezentul tuberculozei și sugestii despre cum putem construi împreună o lume fără tuberculoză.” (Monica Ghiță, psihoterapeut ASPTMR, Dispensarul TBC Constanța)

”Tuberculoza este cunoscută și în prezent ca boală a sărăciei deoarece oamenii au prejudecăți legată de această boală dar noi o considerăm mai degrabă o problemă cu valențe psiho-sociale care necesită atenție integrată. Prin acest eveniment ne dorim să abordăm dintr-o altă perspectivă informarea despre tuberculoză, iar pe termen lung obiectivul este ca tuberculoza să devină o problemă medicală obișnuită.” (Costina Roșu, asistent social ASPTMR, Dispensarul TBC Constanța)

”Asociația Culturală Wild Art sprijină acest demers social și medical într-un mod caracteristic, prin artă. De cele mai multe ori, o imagine valorează cât o mie de cuvinte, iar oamenii sunt sensibilizați de genul acesta de exprimare ce anulează ”marginalizarea”, ”sărăcia”, ”lupta”, ”rușinea”. Prin artă ne dorim să înțelegem și să integrăm social ceea ce astăzi este considerată o ”problemă”- tuberculoza”.(Laura Stroe, președinte Asociatia Wild Art)

Evenimentul„Uniți împotriva Tuberculozei” este organizat de Asociaţia Pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multi-drog Rezistentă (ASPTMR) alături de Asociația Culturală Wild Art.



12