Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei legislaţii fără precedent la nivel global pentru a reglementa inteligenţa artificială (IA), după trei zile de negocieri intense între statele membre şi Parlamentul European, informează AFP.
Comisarul UE Thierry Breton consideră acordul la care s-a ajuns drept „istoric”.
Acordul vine după lungi discuții între statele membre și membrii parlamentului european cu privire la modalitățile în care AI ar trebui să fie reglementată.
Breton a mai spus că legiuitorii au convenit asupra unei abordări pe două niveluri, cu „cerințe de transparență pentru toate modelele de IA de uz general (cum ar fi ChatGPT)”, precum și „cerințe mai stricte pentru modele puternice cu impact sistemic” în întreaga UE.
Breton a spus că regulile vor implementa garanții pentru utilizarea tehnologiei AI, evitând în același timp o „povara excesivă” pentru companii.
Printre noile reguli, legiuitorii au fost de acord cu restricții stricte privind utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială, cu excepția unor cazuri strict delimitate.
În privinţa IA generative, compromisul prevede o abordare cu două viteze. Se vor impune tuturor reguli pentru a asigura calitatea datelor utilizate în dezvoltarea algoritmilor şi pentru a se verifica că nu încalcă legislaţia privind drepturile de autor. De asemenea, dezvoltatorii vor trebui să se asigure că sunetele, imaginile şi textele produse sunt clar identificate ca fiind artificiale. Constrângerile consolidate se vor aplica numai celor mai puternice sisteme.
Textul preia principiile reglementărilor europene existente în materie de securitate a produselor, care impun controale bazate în primul rând pe companii.
Nucleul proiectului constă dintr-o listă de reguli impuse doar sistemelor considerate ca având un "risc ridicat", în esenţă cele utilizate în domenii sensibile precum infrastructura critică, educaţia, resursele umane sau aplicarea legii.
Aceste sisteme vor fi supuse unei serii de obligaţii precum asigurarea unui control uman asupra maşinii, întocmirea unei documentaţii tehnice sau chiar stabilirea unui sistem de gestionare a riscurilor.
Legislaţia prevede o supraveghere specifică a sistemelor de IA care interacţionează cu oamenii şi le va obliga să informeze utilizatorul că se află în contact cu o maşină.
Interdicţiile vor fi rare şi vor viza aplicaţii contrare valorilor europene precum evaluarea cetăţenilor sau sistemele de supraveghere în masă utilizate în China, sau chiar identificarea biometrică de la distanţă a persoanelor în locuri publice pentru a evita supravegherea în masă a populaţiei. Referitor la cel din urmă aspect, statele au obţinut însă scutiri pentru anumite misiuni de aplicare a legii, cum ar fi lupta împotriva terorismului.