Universitatea care se implică în acțiuni de prevenție împotriva fumatului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Universitatea care se implică în acțiuni de prevenție împotriva fumatului

Sănătate 19 Aprilie 2017 / 12:49 896 accesări

Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București a lansat proiectul "Alege să fii sănătos!" privind impactul negativ al fumatului asupra sănătății.

Președintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălțan, semnalează, într-un comunicat transmis miercuri de Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, că fumatul are un impact negativ major atât asupra fumătorilor, cât și nefumătorilor, prin expunere la fumat pasiv și/sau involuntar, iar speranța de viață a fumătorilor scade în medie cu 10 ani față de nefumători, scrie Agerpres. Potrivit sursei citate, tabagismul induce nouă din 10 cazuri de cancer pulmonar. Comparativ cu nefumătorul, fumătorul are un risc de cancer pulmonar de 23 ori mai mare în cazul bărbaților și de 13 ori mai mare în cazul femeilor. Alte riscuri la care se expun fumătorii activi sunt: riscul de a deceda prin boală obstructivă cronică, acesta fiind de 12-13 ori mai mare față de nefumători, progresia cu 50% mai rapidă a aterosclerozei, riscul de două până la nouă ori mai mare de a face un infarct miocardic și riscul de cinci ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, relevă comunicatul. Pentru femeia gravidă, dacă fumează, există de 1,3 - 2,5 ori mai multe șanse de a avea o naștere prematură, iar fumatul în timpul sarcinii induce între 20% și 90% dintre cazurile de moarte subită infantilă.

Și în cazul fumătorilor pasivi crește riscul de apariție a cancerului pulmonar cu 20-30% și de boli cardiace cu 25-35%, indică sursa citată. "În acest context, Legea antifumat nr. 15 din 2016 a încercat să protejeze atât fumătorul pasiv, cât și fumătorul activ, iar efectele sale deja se fac resimțite pe toate planurile, de la protecția salariatului nefumător până la apărarea celor dragi de acasă. Partea de educație a populației este misiunea „halatelor albe“, iar angrenarea Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București în acțiuni de prevenție are exact această misiune", precizează comunicatul. România a urcat 12 locuri în lupta antifumat, fapt constatat la cea de-a 7-a Conferință Europeană "Tobacco or Health", care a avut loc în luna martie, unde s-au prezentat rezultatele activităților de dezvoltare și implementare a politicilor privind controlul consumului de tutun în 35 de țări europene, folosind un instrument numit "Scala politicilor de control al consumului de tutun", conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și Băncii Mondiale. În cadrul acestui eveniment a fost subliniat progresul făcut de România, care a urcat de pe locul 19, unde era în 2013, pe locul 7, unde se află în prezent. Acest progres spectaculos se datorează în principal adoptării legislației de interzicere a fumatului în spațiile publice închise, adoptării Directivei Europene privind produsele din tutun, precum și inițierii celei mai ample dezbateri pe teme de sănătate în spațiul public odată cu modificările legislative, susține sursa citată.

"Intrarea României în acest grup fruntaș, alături de țări precum Marea Britanie, Irlanda, Islanda, Finlanda, Franța, Norvegia, demonstrează că se poate să devenim modele europene, că tradițiile se pot cultiva și se pot încuraja prin eforturi comune și prin înțelegerea corectă a misiunii de prevenție a unei astfel de legi. Ne așteaptă însă un drum lung, unde bat la ușă alte proiecte legate de introducerea pachetului generic, modificarea condițiilor de taxare a tutunului etc.", se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, important este și proiectul "2035 - Prima Generație Fără Tutun a României", care va permite educarea și prevenirea fumatului în rândul copiilor și al adolescenților și o înțelegere mai corectă a dreptului de a fi protejat și de a proteja de nocivitatea fumatului activ sau pasiv.



12