Universitatea „Ovidius” - spiritualitate, tradiţie şi modernitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Universitatea „Ovidius” - spiritualitate, tradiţie şi modernitate

Cultură 16 Martie 2011 / 00:00 872 accesări

În euforia manifestărilor culturale prin care se marchează jumătate de veac de învăţământ superior dobrogean, studenţii Facultăţii de Arte de la specializarea Arte Plastice şi Decorative au răspuns prompt invitaţiei conducerii Universităţii „Ovidius” de a se implica, prin culoare şi creativitate, în activităţile jubiliare. Ieri, la amiază, la ora stabilită, ei se apucaseră deja să intervină grafic, într-o manieră modernă şi... tinerească - tehnica grafitti - asupra zidului de incintă al Universităţii „Ovidius” de pe bulevardul Mamaia.

„Activităţi studenţeşti” ilustrate prin grafitti. „Studenţii au ales tehnica de comunicare cea mai directă, care combină arta fotografică cu creaţia plastică. Lucrarea de amploare se poate executa liber şi simultan de cât mai mulţi studenţi. Nu este deloc simplu. Între studenţi trebuie să existe o foarte bună comunicare. Noi am mai făcut astfel de lucrări de artă monumentală cu studenţii, care au dat randament maxim. Aş aminti acel grafitti cu inserţii de mozaic din holul Aulei Magna, precum şi harta cu cetăţile istorice de pe calcanul discotecii Cleopatra din staţiunea Mamaia. Mă bucur că la facultatea noastră învaţă studenţi talentaţi, entuziaşti, care reacţionează pozitiv la toate iniţiativele pe care Universitatea „Ovidius” le propune. Fiind foarte tineri, îşi doresc ca prin creaţia lor să transmită un mesaj despre universitatea lor şi despre faptul că în timpul studenţiei lor s-au marcat 50 de ani de la înfiinţarea instituţiei”, a spus şeful Catedrei de Arte Plastice şi Decorative, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu.

Expoziţie bibliofilă. La ceas aniversar, în sediul vechi al Bibliotecii Universităţii „Ovidius” este deschisă, în această perioadă, o expoziţie cu carte veche şi rară, cu autograf, din patrimoniul instituţiei. „Colecţia de carte cu autograf a Bibliotecii Universitare din Constanţa cuprinde piese datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea semnate de condeie reprezentative pentru producţia literară românească ca: Anton Pann, Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Iacob Negruzzi, B. P. Haşdeu, I. L. Caragiale, Alexandru Vlahuţă, dar mai ales de la începutul şi mijlocul secolului al XX-lea: Al. Davila, Tudor Arghezi, Sextil Puşcariu, Ionel Teodoreanu, Panait Istrati, Eugen Lovinescu, Vasile Pârvan, Tudor Vianu, Mircea Eliade, Victor Eftimiu (...) şi mulţi alţii”, a subliniat directorul Bibliotecii Universitare, prof. Ioan Popişteanu.

O mică parte din aceste comori bibliofile poate fi admirată în micro-expoziţia organizată în aceste zile. Un loc important în structura expoziţiei îl ocupă şi cartea românească veche, în special tipăriturile bisericeşti: „Cazania lui Varlaam”, 1643, „Noul Testament de la Bălgrad”, 1648, „Tripticul bisericesc”, 1633, „Strasnicul” (Slujbe bisericeşti din Săptămâna Patimilor), 1817. De asemenea, se poate admira primul număr al revistei „Semănătorul”, cu un autograf al unuia dintre cei doi directori fondatori, Alexandru Vlahuţă, celălalt fiind George Coşbuc, dar şi numărul din 1883 al publicaţiei „Almanachulu Societaţii Academice Socialu-Literare”, unde a fost publicat, prima dată, „Luceafărul” lui Eminescu.

Conferinţe, lansări de carte, muzică şi poezie. La Universitatea „Ovidius”, acţiunile aniversare continuă, astăzi, de la ora 11.00, în Aula Magna, cu conferinţa susţinută de Kiyotaka Akasaka, cu tema „Organizaţia Naţiunilor Unite şi provocările globale actuale”. De asemenea, de la ora 15.00 va fi lansată monografia „Ctitorii spirituale dobrogene. Universitatea „Ovidius” din Constanţa”, semnată de Aurelia Lăpuşan şi Victor Ciupină, iar acţiunile se vor încheia cu spectacolul de muzică folk şi poezie „Şi noi care…”, ce se va desfăşura tot în Aula Magna a Universităţii „Ovidius”, cu începere de la ora 18.00.



12