După ce, în ultimele săptămâni, studenți și profesori ai Universității ”Ovidius” din Constanța (UOC) au mers în școli ca să le prezinte elevilor oferta educațională, în săptămâna ”Școala altfel”, instituția de învățământ superior și-a deschis porțile pentru ca tinerii să cunoască spațiul în care vor ajunge să studieze dacă vor deveni studenți ovidieni. La standurile celor 16 facultăți și departamente, cadre didactice și studenți erau pregătiţi cu pliante și informații pentru a răspunde întrebărilor venite din partea liceenilor dornici să afle mai multe detalii despre admitere, cursuri și examene. Dacă în privința cifrei de școlarizare nu apar mari modificări, păstrându-se aproximativ același număr de locuri la fără taxă, rectorul UOC, prof. univ. dr. Sorin Rugină, a anunțat că, în premieră pentru Constanța, UOC va introduce în acest an înscrierea online. ”După o bună promovare pe Facebook a portofoliului UOC, orice elev, din orice colț al țării, va putea să se înscrie fără să se mai deplaseze până la Constanța”, a adăugat prof. Rugină. Rectorul se gândește ca în următorii ani UOC să se reorganizeze în ceea ce privește numărul de specializări și chiar să se extindă. ”În perioada imediat următoare vom face promovare la Tulcea, unde este un punct foarte important pentru noi. Tulcea este sora mai mică a Constanței și aici s-a dorit dintotdeauna să existe un nucleu de învățământ superior. Vom încerca să facem o filială în viitor, în așa fel încât să atragem și acolo oamenii care vor să se desăvârșească profesional”, a declarat prof. Rugină.
ELEVII AU VIZITAT ÎN GRUP STANDURILE Elevii care au vizitat standurile UOC au fost curioși să afle mai multe informații despre metoda de admitere și despre specializări. Fie că sunt deja deciși în privința facultății pe care vor să o urmeze sau, din contră, încă nu știu exact ce li s-ar potrivi, evenimentul de la UOC a fost un bun prilej să ia contact cu facultățile. ”Sunt în clasa a XI-a și mă gândesc să mă înscriu la Facultatea de Științe Economice. Fina mea este studentă deja acolo și mi-a recomandat specializarea Finanțe - Bănci, și cred că asta voi alege. Oricum, mai am un an să mă hotărăsc”, a spus Bianca, elevă la Liceul Teoretic ”Traian” din Constanța.
Fiecare facultate s-a prezentat cum a știut mai bine pentru a-i convinge pe elevi că trebuie să devină studenți ovidieni. ”Avem două mari domenii pe care ne desfășurăm activitatea: drept - cu studii de patru ani și științe administrative - administrație publică, poliție locală și asistență managerială și secretariat - studii de trei ani. Admiterea se face în funcție de nota de la Bacalaureat, pe baza concursului de dosare”, a spus decanul Facultății de Drept și Științe Administrative, conf. univ. dr. Adrian Stoica. Și studenții au încercat să le vorbească tinerilor despre avantajele fiecărei facultăți. ”Avem cursuri care ne ajută să ne descurcăm în viitoarea viață de jurnalist, avem profesori care ne îndrumă în acest domeniu. Eu cred că este un domeniu foarte frumos, unde nu te plictisești niciodată și îi încurajăm pe elevi să aleagă acest domeniu”, a spus Georgeta, studentă în anul I la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism.