Universitatea ”Ovidius”, sub lupa Ministerului Educației

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Trei ani de acum înainte

Universitatea ”Ovidius”, sub lupa Ministerului Educației

Justiție 03 Iulie 2014 / 00:00 1940 accesări

Câteva dintre neregulile depistate pe parcursul verificărilor specialiștilor Ministerului Educației Naționale (MEN) la una dintre cele mai reprezentative universități din sud-estul României - Universitatea ”Ovidius” din Constanța (UOC), în contextul scandalului iscat după ce rectorul Tiberius Epure a fost prins, vara trecută, luând mită de la viitori studenți (în prezent fiind în arest la domiciliu) - au fost ieri prezentate, după luni de așteptări, de către rectorul UOC, prof. univ. dr. Sorin Rugină, în cadrul primei sale conferințe de presă. Rectorul a subliniat că neregulile trecute în raportul Corpului de Control al MEN sunt numeroase, unele fiind deja remediate, altele fiind în curs de rezolvare. Prof. univ. dr. Rugină nu a detaliat. Întrebat de ziariști dacă poate prezenta întregul raport presei, el a declarat că ”nu e o chestiune publică, e mai mult de natură internă, nu folosește la nimic”. Profesorul a trecut în revistă câteva dintre nereguli, respectiv probleme în evidența studenților, în unele chestiuni, potrivit lui, de secretariat. ”Sunt foarte mulți studenți, secretariatele nu au funcționat mereu corect. Studenții au și ei problemele lor“, a declarat rectorul. Prof. univ. dr. Rugină are în plan demararea unor controale la toate facultățile, în acest sens fiind impus de către MEN un termen-limită de aproximativ o lună.

La capitolul recomandări, MEN dorește ca UOC să reanalizeze specializările, lucru deja demarat. În ediția noastră din 25 iunie prezentam, într-un amplu articol, primele două specializări ce vor fi lichidate, respectiv din cadrul Facultăților de Istorie și Științe Politice (FISP) și Drept și Științe Administrative (FDSA). FISP își închide specializarea Studii de securitate, iar FDSA - sociologia. Motivul: ele nu au mai fost solicitate de candidați. Prof. univ. dr. Rugină a declarat că procesul de analiză va continua și nu exclude luarea unor măsuri similare și în cazul altor specializări, dar, de ce nu, și înființarea altora. Și cum admiterea bate la ușă, iar pentru conducere ea reprezintă o prioritate, a fost luată în calcul, de asemenea la recomandarea MEN, și mărirea unor taxe școlare. Pentru că neregulile specialiștilor MEN au fost cu duiumul, se are în vedere și verificarea atentă a tuturor contractelor semnate pe vremea rectorului arestat la domiciliu. În acest sens a fost solicitat și un audit extern din punct de vedere financiar. UOC se află pe lista MEN în ceea ce privește monitorizarea atentă, la trei ani, fapt ce presupune un control din șase în șase luni. Noua conducere își propune ca UOC să-și recâștige renumele de universitate de prestigiu.

Precizăm că în următoarea perioadă trebuie demarate procedurile pentru alegerea unui nou președinte de Senat al UOC, după ce prof. univ. dr. Petru Bordei a fost pensionat. El rămâne cadru didactic la Catedra de Anatomie din cadrul Facultății de Medicină Generală, dar și conducător de doctorat.

Taguri articol


12