„Universul cromatic” al lui Iser, reconstituit cu lucrări de la malul mării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Universul cromatic” al lui Iser, reconstituit cu lucrări de la malul mării

Cultură 31 Martie 2011 / 00:00 666 accesări

Valorosul patrimoniu al Muzeului de Artă Constanţa este valorificat printr-o nouă expoziţie de anvergură naţională, dedicată lui Iosif Iser. După ce publicul iubitor de artă l-a (re)descoperit, în perioada 24-29 martie, pe pictorul şi gravorul Theodor Aman, la Muzeul Naţional Cotroceni, şi prin intermediul lucrărilor de la malul mării, printre care şi celebra „Femeie în albastru”, instituţia de cultură tomitană îşi aduce din nou contribuţia la realizarea unei manifestări de maxim interes, „Univers cromatic - Iosif Iser”. Expoziţia, prilejuită de împlinirea a 130 de ani de la naşterea marelui pictor, se deschide, în această seară, la Muzeul Naţional Cotroceni, pentru specialişti, dar şi şi publicul larg din capitală şi din întreaga ţară.

Potrivit organizatorilor, „expoziţia îşi propune o retrospectivă a scenelor de viaţă atât de autentice şi de fascinante în reprezentarea lor, Iser fiind considerat drept unul dintre genialii interpreţi ai fiinţei umane, căreia i-a conferit multiple înţelesuri. O gamă bogată de stări sufleteşti răzbate din creaţiile sale, conturând un univers coloristic, în tonuri reci sau calde, pe cât de intense, pe atât de rafinate”. Muzeul de Artă reconstituie „Universul Iser” cu 11 lucrări de pictură şi grafică care evidenţiază preocupările sale pentru zugrăvirea oamenilor şi locurilor din Dobrogea, pe care a descoperit-o în anul 1913, în timpul războiului balcanic. Printre acestea se află şi cunoscuta lucrare „Tătăroaice”.

Expoziţia este întregită cu câteva scrisori autografe ale maestrului adresate prietenilor. „Universul cromatic” al lui Iser, refăcut în colaborare cu 15 prestigioase instituţii muzeale din Bucureşti şi din ţară, printre care şi instituţia de artă modernă şi contemporană de la malul mării, poate fi admirat în perioada 31 martie - 31 mai.

Iosif Iser, de la a cărui naştere se împlinesc, pe 21 mai, 130 de ani, a studiat, din 1899, la Academia Regală „Belle-Arte” din Munchen, deschizându-şi prima expoziţie personală în Bucureşti, la 25 de ani. Alături de Gheorghe Petraşcu şi Ştefan Popescu, Iser a pus bazele grupării artistice „Arta”, cei trei artişti fiind distinşi cu Marele Premiu la Expoziţia Internaţională de la Paris din 1937. Ca o dovadă o recunoaşterii meritelor sale artistice, în 1955, Iser devine membru al Academiei Române, odată cu Ressu şi Steriadi, trecând în eternitate trei ani mai târziu, la 25 aprilie 1958.

Taguri articol


12