Universul tainic din picturile lui Zamfir Dumitrescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Universul tainic din picturile lui Zamfir Dumitrescu

Cultură 23 Octombrie 2015 / 19:40 4705 accesări

Pictorul Zamfir Dumitrescu

Pictorul Zamfir Dumitrescu

Directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu și Zamfir Dumitrescu

Directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu și Zamfir Dumitrescu

O lume aparent încremenită în rame, dar palpitând de mister, de povești tainice, așteaptă să fie descoperită la Muzeul de Artă. La parterul instituției de cultură, în cele patru săli de expoziții pe simezele cărora, de-a lungul timpului, au fost așezate mii și mii de picturi, acum așteaptă să fie privite de iubitorii de artă 100 de lucrări semnate de Zamfir Dumitrescu. Picturile acestea au povești, sunt ferestre deschise spre exterior, dar și spre interior, spre propriul sine. Vase de lut, pocale înnobilate de scurgerea timpului, flori proaspăt culese, pentru a înfrumuseța interioare simple și curate, și peisaje, înrămate de cadrul ferestrei, par aievea.

DESCENDENTUL LUI ZEUXIS Din acest motiv, directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, a făcut trimitere, vineri seară, la vernisajul expoziției, la conceptul de „mimesis” și l-a comparat pe autorul acestor lucrări cu unul dintre cei mai cunoscuți pictori ai Greciei vechi, Zeuxis, a cărui operă s-a pierdut, dar care a intrat în legendă pentru faptul că păsările cerului se repezeau să se înfrupte din strugurii pictați de el pe pânză. Distinsul critic de artă a amintit și de Parrhasius, contemporanul și marele rival al lui Zeuxis, pentru a sublinia că Zamfir Dumitrescu face parte dintr-o mare și distinsă familie de artiști, cu înaintași iluștri, cu o tradiție în „iluzionismul” vizual de 2.400 de ani.

„Zamfir Dumitrescu este, fără îndoială, un pictor cu o experiență vizuală extraordinară, dobândită în primul rând prin studiile pe care le-a făcut, deoarece a avut șansa să studieze sub îndrumarea maestrului Corneliu Baba”, a subliniat criticul de artă dr. Doina Păuleanu.

Cunoscut publicului larg mai ales datorită portretelor sale, fiind asociat cu pictorul familiei Ceaușescu, Zamfir Dumitrescu a revenit la Constanța, după 35 de ani (atât timp s-a scurs de la precedenta sa expoziție tomitană), cu portrete ale... obiectelor. „Am pictat naturi statice în diferite contexte, pe fundal de peisaj, pe fundal de interior, pe fundal opac, interesându-mă mai mult, ca să zic așa, portretul obiectelor”, a spus artistul.

Lucrările de la Muzeul de Artă Constanța au fost admirate și de publicul bucureștean, începând cu 5 mai 2015, la Galeriile Senso, expoziția urmând să fie itinerată la Galați, după periplul tomitan. La Constanța, expoziția va rămâne deschisă până pe 13 noiembrie.

Citește și:

Portretistul familiei Ceaușescu expune, astăzi, la Constanța

Elevul lui Baba, Zamfir Dumitrescu, expune la Constanța

Nicolae Tonitza, Corneliu Baba şi Rudolf Schweitzer-Cumpăna, în licitaţie la Casa Goldart



12