UNPR este zdruncinat serios în această perioadă. La numai câteva săptămâni după ce creatorul acestui partid, Gabriel Oprea, și-a dat demisia ca urmare a faptului că este implicat în mai multe dosare penale, un alt greu al Uniunii, cu dosar în justiție, este pe cale să spună adio politicii. Este vorba de președintele interimar al UNPR, primarul Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onțanu, urmașul lui Oprea la cârma UNPR. Luând în considerare și faptul că, în urmă cu câteva zile, șase deputați ai Uniunii și-au dat demisia și au trecut la PSD, se naște întrebarea: încotro se va îndrepta partidul? Dacă DNA va continua să le facă dosare penale liderilor UNPR, există riscul ca acest partid să aibă soarta PNȚCD și să ajungă la coșul de gunoi al politicii. Văzându-și unul din lideri încolțit de procurori, conducerea UNPR a făcut scut în jurul lui Onțanu, subliniind că „orice român se bucură, potrivit Constituției, de prezumția de nevinovăție'”, iar până când o instanță de judecată va decide altfel, președintele interimar al partidului „este nevinovat”.
STERIU, VIITORUL ȘEF AL UNPR? Interesant este că reținerea lui Neculai Onțanu are loc cu numai câteva zile înainte de Conferința Națională a UNPR, când va trebui aleasă o nouă conducere. În noile condiții date, se preconizează că cel care va prelua frâiele partidului și care are misiunea de a-l menține pe linia de plutire este Valeriu Steriu. De altfel, acesta a anunțat în urmă cu câteva zile că, pentru a rămâne ancorată la vârful politicii, UNPR este dispusă după alegerile locale să negocieze alianțe „oriunde şi cu oricine”.
AFACERI CU TERENURI Revenind la Onțanu, amintim că acesta a fost reținut miercuri de procurorii DNA, fiind acuzat de luare de mită. În acelaşi dosar este cercetată şi Loredana Radu, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, fost apărător al lui Victor Ponta, aceasta fiind acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani. Potrivit procurorilor, edilul ar fi primit mită, în urmă cu 10 ani, un teren de 1.500 mp, situat pe strada Barbu Văcărescu din București, pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra a două terenuri situate în Sectorul 2 și care totalizau 83.500 mp. Valoarea de piață reală a acestor terenuri era de circa 4,2 milioane de euro, mult peste sumele estimate în contractele fictive de transfer pentru cele două terenuri.